Přestože jsme zvyklí tuto surovinu přidávat hlavně ke slaným pokrmům, ingredience, které majonéza obsahuje, běžně při pečení používáme. Jedná se o vajíčka, či olej. Díky tomu si dobře rozumí s čokoládou, proto přikládáme recept na zmiňovaný čokoládový dortík. Zelenina v dezertu zní taky zvláštně, ale mrkev už spoustu z nás přesvědčila, že i v dortech je její místo. Nejen, že dodá těstu hezkou barvu a chuť, ale zvlhčuje jinak suchá těsta. Vyzkoušejte proto i výborné mrkvové cupcaky s krémem. Pokud vaše děti zeleninu odmítají, ve formě dortíku ji určitě neodřeknou, obzvlášť pokud jim povíte, že by takový mrkvový dortík snědl i velikonoční zajíček.
Hrnkový čokoládový dortík s majonézou
Suroviny na těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek cukru krupice
¼ hrnku holandského kakaa
2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana
1 sklenice (225 ml) Majonézy Vitana
1 ks Vanilkový cukr Vitana
1 hrnek vody
Suroviny na krém:
1 hrnek másla v pokojové teplotě
½ hrnku holandského kakaa
1 ks Vanilkový cukr Vitana
2 hrnky cukru moučka
½ hrnku mléka, popřípadě více dle potřeby
Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C. Obdélníkovou formu o velikosti zhruba 30 ´ 25 cm vymažeme a vysypeme moukou. Ve velké misce smícháme prosátou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Ve střední misce šlehací metlou spojíme majonézu, vanilkový cukr a vodu v jemnou tekutinu. Tekutou směs pomalu přidáváme do suché směsi a mícháme, dokud nevznikne hladké středně tekuté těsto. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 30 minut. Pomocí špejle se ujistíme, že je těsto dostatečně propečené. Pokud je suchá, můžeme vytáhnout z trouby. Korpus musíme nechat vychladnout. Krém připravíme tak, že máslo, cukr a kakao vyšleháme do pevného krému a postupně přidáváme mléko. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakrájíme na řezy.
Mrkvové cupcaky
Suroviny:
180 g hladké mouky
2 lžičky Skořice mleté Vitana
2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana
2 lžíce medu
70 ml kokosového oleje
1 ks Vanilkový cukr Vitana
100 ml mléka
2ks vejce
120 g nastrouhané mrkve najemno
Na krém:
120 g neochucené lučiny
250 g polotučného tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 Vanilkový moučkový cukr Vitana
Postup: Troubu předehřejeme na 170 °C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici a prášek do pečiva a důkladně promícháme. V menší misce vyšleháme med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce. Obsah menší misky přilijeme do mísy s moukou. Směs spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev. Mícháme, dokud se vše důkladně nepropojí. Těsto rozdělíme do dvanácti formiček na muffiny a dáme péct. Pečeme 20–25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené otestujeme špejlí. Suroviny na krém dáme do misky a vyšleháme do hladka. Krém naneseme na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou. K dekoraci použijeme marcipán nebo hotové zdobení.
zdroj foto. archiv spol.