A jak tyto ingredience vybírat? Třeba podle značek kvality jako například Klasa, Regionální potravina, které ji zaručují.
Pečený pstruh s koprem a brambory
Ryba připravovaná na ohni je sice jedinečná, ale pokud k tomu nemá člověk ideální podmínky, nepohrdne ani tou pečenou z trouby. Záleží samozřejmě na její kvalitě i způsobu přípravy. Jestliže jste doposud váhali, jak na to, teď máte šanci zkusit si recept, který zvládne i kulinární začátečník. Na pstruhu si určitě pochutnáte. Řadí se mezi lososovité ryby, jež jsou čím dál tím více oblíbené. Jejich maso je bílé s tmavšími okraji a chuť příjemně jemná. A protože je třeba rybí maso trochu zvýraznit, podtrhnout jeho chuť, nechybí v našem receptu kopr, petržel a citron.
Počet porcí: 2

Doba přípravy: 40 minut
Ingredience:
2 ks pstruha
300 g přílohových brambor
2 svazky čerstvého kopru
1 citron
150 g másla
hrst hladkolisté petržele
sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
Postup:
- Ryby omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte a opepřete.
- Citron nakrájejte na kolečka a vložte ho do naříznutého pstruha spolu s očištěnými větvičkami kopru.
- Vrchní stranu ryby nařízněte párkrát křížem a pečte zakápnutou olivovým olejem na pečicím papíru v troubě předehřáté na 180 stupňů 15 minut.
- Mezitím uvařte přílohové brambory.
- Rybu a brambory podávejte s rozpuštěným máslem a čerstvou, posekanou petrželovou natí.
Tip: Připravujete-li si doma rybu, zohledňujte, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot.
Candát v bylinkové strouhance s bramborovým pyré a zeleninou
Kdo jednou ochutnal rybu s bylinkovou nebo třeba chlebovou krustou, nechce už ji jinak připravenou. Je to naprostá delikatesa! Křupavá konzistence posypu je dokonalým parťákem k jemnému rybímu masu. A proč zvolit zrovna candáta? Jedná se o ušlechtilého „dravce“ s bílým pevným masem, které je velmi chutné a nemá ani moc kostí. Jako přílohu si můžete dopřát naše bramborové pyré a nakyslý, mátou provoněný zeleninový salát.
Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut
Ingredience:
Na rybu:
4 filety candáta
50 g másla
100 g strouhanky
svazek hladkolisté petržele
svazek máty
½ citronu
sůl
olivový olej
Na pyré:
500 g brambor
200 ml vlažné smetany ke šlehání (33 %)
150 g másla
sůl
Na zeleninu:
1 červená cibule
1 červená paprika
½ hlávkového salátu
100 g cherry rajčat
½ citronu
hrst máty
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Filety candáta omyjte, osušte papírovou utěrkou a osolte. Připravte si filety do pekáčku na pečicí papír.
- Smíchejte rozpuštěné máslo s posekanými bylinami, citronovou šťávou a strouhankou.
- Směs naneste na filety, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do rozehřáté trouby na 180 stupňů na 10 minut.
- Na pyré dejte vařit osolené brambory, dokud nezměknou, poté k nim přidejte máslo a polovinu smetany. Rozšlehejte a přidejte zbylou smetanu.
- Do mísy si natrhejte omytý hlávkový salát, přidejte nakrájenou papriku, cibuli a cherry rajčata.
- Zeleninu zalijte dresinkem z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje a zasypte čerstvou mátou.
Tip: Pokud řešíte, kam vyrazit pro čerstvé ryby, je sázkou na jistotu Klatovská zpracovna ryb http://www.klatryb.cz. V jejich sortimentu najdete taky 2 výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina.
Rajčatový salát s kozím sýrem
Oblíbili jste si k obědu nebo k večeři zeleninový salát? Došla vám inspirace a rádi byste si připravili taky něco jiného než „šopák“? Z toho našeho budete mít radost! Obsahuje totiž jen pár surovin. Ale jak se říká, málo je někdy více. Nesmějí v něm chybět rajčata, protože je právě vrchol jejich sezóny. Byla by škoda toho nevyužít. Jsou totiž plná antioxidantů, vitaminů a minerálů. Navíc je mohou konzumovat také diabetici a pomáhají při detoxikaci organismu. A především jsou opravdu lahodná. V kombinaci se šalotkou, pažitkou a kozím sýrem nemají chybu!
Počet porcí: 3 porce

Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
500 g rajčat
2 dny staré housky
1 šalotka
150 g čerstvého kozího sýra
hrst pažitky
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Housky nakrájejte na větší kostky, dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba 10 minut, aby vznikly pěkné krutony.
- Do mísy dejte na větší kusy pokrájená
rajčata, na proužky nakrájenou šalotku a ochuťte pepřem
a solí. - Zakápněte olivovým olejem dle chuti, přidejte pokrájenou pažitku a nakonec rozdrobený kozí sýr a krutony a zamíchejte.
Tip: Rajčata, která si přinesete domů, v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci.
Zapečené brambory s brokolicí a plísňovým sýrem
Čeho není nikdy dost? Jednoduchých, rychlých a neskutečně dobrých receptů! Jedním z nich jsou právě naše brambory, které jenom zapečete s plísňovým sýrem a brokolicí. Posledně jmenovaná zelenina je mj. zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, vitaminů C, D a E, kyseliny listové a vlákniny. Kvůli vysokému obsahu vody a nízkému množství sacharidů by brokolici určitě měli zařadit do svého jídelníčku lidé, kteří chtějí zhubnout. A díky smetaně a sýru s modrou plísní dokáže náš organismus lépe vstřebat také vitaminy rozpustné v tucích.
Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 65 minut
Ingredience:
500 g brambor
1 brokolice
150 g sýra s modrou plísní
100 ml smetany ke šlehání (33 %)
1 vejce
sůl
čerstvě mletý pepř
slunečnicový olej
Postup:
- Brokolici rozdělte na malé růžičky a spařte na 2 minuty ve vroucí vodě. Poté ji ihned propláchněte studenou vodou.
- Brambory si nastrouhejte na tenké plátky a do pekáčku vytřeného olejem skládejte brambory, kousky modrého sýra a brokolici. Opepřete a osolte a zalijte smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem.
- Takto nachystané pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů zhruba 45 minut.
Tip: Brambory se označují třemi varnými typy – A, B a C. Varný typ A (zelené značení) je vhodný především na salát. Varný typ B (červené značení) využíváme hlavně jako přílohu. Varný typ C (modré značení) se hodí do bramborové kaše, do těsta na knedlíky a na bramboráky.
Cuketové zoodles se špenátovým pestem
Vaříte nejméně jednou týdně špagety, protože bez nich vaše děti nemohou žít? Nabízíme vám zajímavou a především zdravou a chutnou obměnu. Cuketové zoodles neboli nudličky z čerstvých cuket. Děti bude nové jídlo hodně bavit. Ruku na srdce, kdo by si nezamiloval pestrý talíř plný sytě zeleno-červené dobroty? A navíc elegantně zpracujete už asi dvacátou cuketou, kterou jste zrovna dostali od sousedů coby pozornost.
Počet porcí: 2 porce

Doba přípravy: 20 minut
Ingredience:
2 cukety
150 g čerstvého listového špenátu
1 stroužek česneku
50 g tvrdého sýru
8 cherry rajčat
hrst vlašských ořechů
olivový olej
sůl
čerstvě mletý pepř
Gran Moravia sýr k podávání
Postup:
- Špenátové listy rozmixujte dohladka se stroužkem česneku, sýrem a třemi lžícemi olivového oleje.
- Škrabkou na zeleninové špagety nakrájejte omyté cukety a poté je nechte 5 minut restovat na olivovém oleji.
- Přidejte špenátové pesto a pokrájená cherry rajčata a chvilku restujte společně.
- Podávejte se strouhaným sýrem a vlašskými ořechy.
Tip: Při nákupu preferujte voňavé kusy zeleniny bez otlaků a skvrn (drobné vady slupky nejsou zásadní). Hlavní je, aby zelenina působila čerstvým dojmem a byla ideálně na vrcholu své konzumní zralosti, kdy má nejvíc vitaminů, minerálů a stopových prvků.
Zdroj foto: Akademie kvality