Tělo je dobré ochlazovat vhodnými potravinami, nezatěžovat trávicí ústrojí a doplňovat mu minerální látky ztracené pocením. Vyzkoušet lze i nové letní gastro trendy, jako například burgery a hot dogy z rostlin. Odborníci však varují před zvýšeným rizikem otravy z jídla.
V létě se lidé častěji oddávají gastronomickým radostem, kulinářské zážitky jsou pro mnohé nedílnou součástí dovolených. Vzhledem k teplému počasí je však vhodné jídelníček upravit. Přednost dostávají lehká, lépe stravitelná jídla a rostlinná strava – zejména sezónní ovoce a zelenina. Náš organismus si to navíc sám žádá: trávení je totiž proces, který tělo zahřívá, což není v létě žádoucí. V horkých dnech dokonce tělo reguluje naši chuť k jídlu. Podle studie japonských odborníků při vyšších teplotách žaludek vyplavuje méně hormonu ghrelinu, který je zodpovědný za náš apetit.
Tip 1: Letní jídelníček: Doplňujte minerální látky, zvyšte příjem sacharidů
Vhodné stravování je během léta takové, které zbytečně nezatíží metabolismus, dodá energii a také potřebné živiny. Náš organismus je totiž teplým počasím zatížen, hlavně, přidá-li se k horku i vysoká vzdušná vlhkost. Následným pocením ztrácíme vodu a spolu s ní důležité minerální látky jako sodík, draslík, vápník či hořčík. Ty všechny je tedy důležité doplňovat v jídle a pití. „Sodík dodá sůl, draslík například banány, meruňky, pomeranče, okurky, brambory, oříšky, tuňák nebo pstruh. Vápník doplní například mléčné výrobky. Hořčík najdeme v oříšcích a semenech, luštěninách, listové zelenině nebo mléku. Fosforečnany obsahuje opět mléko, čokoláda či vaječný žloutek,“ uvádí Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro, která lidem sestavuje krabičkovou dietu na míru.
A přestože sacharidům se mnoho lidí pod vlivem módních diet čím dál více vyhýbá, i ty je dobré si v létě ve zvýšené míře dopřát. Nejenže dodají energii pro řadu letních aktivit, ale navíc napomáhají našemu tělu ke zvyšování produkce hormonu serotoninu. Ten potřebujeme k noční produkci melatoninu, spánkového hormonu, jehož máme vzhledem k většímu množství denního světla během léta v organismu méně. A kromě toho reguluje serotonin i náš apetit a zlepšuje náladu.
V neposlední řadě je v létě vhodné zvýšit příjem tekutin a dopřát si ochlazující potraviny. Mezi ty typicky patří okurky, melouny, rajčata, papriky, lilek či ananas. Z jídel jsou pak ideální zeleninové polévky, zeleninová rizota a podobné lehké pokrmy. V pitném režimu je dobré sáhnout po minerálních vodách nebo studených čajích, jako je mátový nebo meduňkový.
Tip 2: Letní rizika: otravy z jídla a střevní potíže
Léto představuje nejrizikovější období pro otravy z jídla a střevní potíže. Vyšší teploty podporují množení mikroorganismů ve špatně skladovaném jídle, a to i v tom, které máte doma. V teplých měsících proto dbejte zvýšené opatrnosti, čerstvé a syrové potraviny nenechávejte delší dobu mimo ledničku a neuspěchejte jejich tepelnou přípravu.
U pouličních stánků věnujte pozornost tomu, zda je dodržována hygiena, a raději se vyhýbejte rizikovým jídlům, jako je třeba majonéza, bílkové polevy, vaječné saláty, měkké salámy, paštiky a podobně. Obzvlášť obezřetní buďte v zahraničí, kde k nejproblémovějším „potravinám“ patří paradoxně obyčejná voda z kohoutku, a to i ve formě ledu. „Pozor ale i na ryby a mořské plody nebo ovoce. U toho se řiďte radou, že co si nemůžete sami oloupat, to raději nejezte. U masa volte tepelné úpravy, které zajistí, že bude propečené, krvavé a medium steaky si raději odřekněte. Dokonale propečené a horké by mělo být i jídlo od pouličních prodejců. V zahraničí si dejte pozor i na zmrzlinu, především smetanovou. Pouliční prodejci totiž mnohdy nedodržují správnou hygienu a málo čistí své stroje, hrozí tedy potenciální riziko nákazy průjmovými onemocněními, typicky salmonelózou,“ varuje Jitka Dokoupilová.
Tip 3: Letní gastro trendy: burgery z rostlin a infuzovaná voda
Přestože je riziko ohledně potravin dobré nepodcenit, neznamená to se nechat odradit od letních gastronomických dobrodružství. Mezi trendy jídly této sezóny najdete například burgery či hot dogy, u nichž místo masa dostaly přednost rostlinné alternativy. In jsou také zdravější verze zmrzlin – s méně kaloriemi a nabité proteiny. Místo sycených limonád si zase zájmu užívá takzvaná infuzovaná voda. „Nejde přitom o nic složitého, základem je voda, v níž se přes noc nechá vylouhovat ovoce, zelenina nebo bylinky. Nápoj vypadá atraktivně, suroviny vodu obohatí o prospěšné živiny a dodají jí chuť,“ popisuje Jitka Dokoupilová, nutriční poradkyně ze společnosti NutritionPro.
Zejména u dezertů letos dominuje doplnění jedlými květy, které dodávají na atraktivitě pokrmu a jsou zároveň tělu prospěšné – mnohé obsahují antioxidanty, vitamíny, polyfenoly i látky podporující trávení. Na notu vizuální přitažlivosti, avšak také nutriční vyváženosti hraje také trend nejrůznějších „bowls“, tedy misek, ať už jde o poke bowls, smoothie bowls, či salátovou mísu.
zdroj foto – shutterstock