Potravin, které podporují lidský metabolismus je celá řada. Jedná se o potraviny, které řadíme do každodenní základní řady z běžně dostupné stravy pestrého talíře.
Pozitivní vliv na lidský metabolismus, kde hrají hlavní úlohu kofaktory/aktivátorů enzymů, mají stopové prvky jako je například – Chrom, který se podílí na hospodaření základních živin a přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi. Poměrně bohatými zdroji tohoto prvku jsou maso, kvasnice, mléčné výrobky, lesní plody, červená řepa a hrubá obilná mouka.
Mezi další enzymatický kofaktor patří také stopový prvek- Mangan, který díky své schopnosti přispívá při metabolismu aminokyselin, cholesterolu a cukrů, a tak podporuje normální energetický metabolismus člověka. Je obsažen hlavně v ananasech a ananasové šťávě. Mezi další důležité zdroje manganu patří ořechy, luštěniny, celozrnné pečivo a příkladně černý čaj.
„Já doporučuji ořechy jakou rychlou svačinku i pro studenty do školy“, říká autorka textu, Ivana Kabelková, CWP.
Z vitaminů, které se účastní aktivace energetického metabolismu to je příkladně – Thiamin – Vitamin B1, který patří do základní řady vitaminů skupiny B. Nachází se prakticky ve všech orgánech a tkáních lidského těla. Nejbohatším zdrojem jsou kvasnice, vnitřnosti (játra, ledviny, srdce), také vepřové maso. Z rostlinných zdrojů to jsou celozrnné obiloviny, luštěniny a ořechy.
Cuketa – Cucurbita je v české gastronomii často vyhledávaná zelenina, která se dá dobře a rychle připravit jak v čerstvém stavu, tak i jako vařený pokrm.
Předností této tykvovité zeleniny je významné zastoupení vody, obsahuje jí až 90 % a tím blahodárně přispívá k pročištění ledvin a rovněž jako přírodní diuretikum. Dále obsahuje vlákninu a rostlinné slizy, které hrají významnou roli ve výživě člověka, jakožto potravina s velmi nízkým energetickým příjmem a sytící schopností s podporou trávení. Z vitaminů jsou zastoupeny vitaminy C, K a některé vitaminy ze skupiny B. V semenech cukety nalezneme vitamin E, který má antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály. Z minerálních látek obsahuje mangan, který má vliv na hospodaření s energií během dne a draslík, který přispívá k normálnímu tlaku krve.
„Nyní v období sklizně cuket si můžete připravit různé pokrmy – cuketové zelí, cuketovou buchtu, cuketový quiche nebo výborné RAW cuketové špagety. Zároveň ji můžete i zavařit nebo zamrazit a ponechat na zimu.“, doporučuje Ivana Kabelková, CWP.
Citrusové plody jsou vhodné, když chceme doplnit chybějící vitamin C a vitaminy skupiny B, minerální látky (hořčík, vápník), a také vlákninu, která pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi na stabilní úrovni. Mezi jiné cenné látky obsažené v citrusech řadíme flavonoidy, které plní funkci antioxidantů (látky, které neutralizující působení volných radikálů).
K našemu zdraví pravidelný příjem ovoce přispívá a víme, že Citrus aurantium (Common Name : Bitter orange) – Pomerančovník hořký napomáhá metabolizovat tuky a kontrolovat tak tělesnou hmotnost. Kůra z pomerančovníku, která je před konzumací dostatečně očištěna pod proudem studené vody, přispívá k normálnímu trávení a chuti k jídlu.
Allium cepa – Cibule kuchyňská, je v české kuchyni vnímána jako úplný základ pod maso, také do omáček, nebo polévek. Tento druh cibulové zeleniny váže v sobě nejen 91 % vody, kde díky vysokému zastoupení se cibule klasifikuje jako přírodní diuretikum, ale především zastoupením celé řady vitaminů (vitamin C, B, A, D) a minerálních látek (železo, hořčík, draslík, jód, síra, fosfor, aj.), také vlákniny, která přispívá k normální hladině cukru v krvi a antioxidanty, které neutralizující působení volných radikálů. Z cenných látek je také alicin (či allicin), který dodává cibuli štiplavou vůni a má antibakteriální (antibiotické) a fungicidní (protiplísňové) účinky.
Zdroj: Ing. Ivana Kabelková, konzultant v oblasti výživy člověka a speciální potraviny Cambridge Weight Plan