neděle 6. dubna 2025

Jak doma připravit rychlá a zdravá jídla

Někteří lidé dávají kvůli nedostatku času přednost rychlému občerstvení před domácí stravou. Obecně je však známo, že taková jídla často nejsou tou nejzdravější volbou. Když máte po ruce správné ingredience a několik receptů, může být nakrmení celé rodiny zdravějšími jídly hračkou.

Přečtěte si několik tipů, jak dát přednost domácím pokrmům, a to i v případě, že jste zaneprázdněná nebo cestujete:

Vytvořte si rutinu

Vytvoření rutiny nemusí nutně znamenat, že každé pondělí bude rizoto a každá středa bude patřit špagetám, ale někdy mohou určité návyky pomoci s rozhodováním, co si k večeři dát. Určete si jeden nebo dva dny, kdy budete dodržovat určitý zvyk, aniž byste si určili, co konkrétně budete připravovat. Příkladem můžou být bezmasé pondělky nebo si dopřejte jednou týdně typický snídaňový pokrm k večeři,“ radí Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition.

Vytvořte si zásobu receptů

Použijte systém, který vám vyhovuje, ať už jde o vytrhávání receptů z časopisů a jejich ukládání do desek, nebo jejich zakládání do záložek v počítači či chytrém telefonu. Důležité je, abyste je mohli snadno dohledat.

Napište si seznam a nakupujte jednou týdně

Zvolte si den na nakupování. Zjistěte, jestli vám nechybí v lednici, mrazáku a spíži základní potraviny, abyste po zbytek týdne neztráceli čas jejich sháněním a mohli si kdykoli připravit rychlou polévku nebo těstoviny. Když přijdete do obchodu, věnujte několik minut čtení etiket na potravinách. Etikety vám pomohou vybrat zdravé potraviny, které vyhovují chutím a rozpočtu vaší rodiny.

Přemýšlejte rychle a jednoduše

Kolikrát už se vám stalo, že jste si koupili celou dýni nebo jinou nezvyklou plodinu, abyste pak sledovali, jak se pomalu kazí vzadu v dolní zásuvce lednice? Zjednodušte si práci nákupem mražené zeleniny, čerstvou zeleninu si předem omyjte nebo předvařte, maso a drůbež můžete zase namarinovat a zkrátit tak dobu vaření a přípravy.

Připravujte jednou, vařte dvakrát

Pokud víte, že nakrájenou cibuli, česnek a zeleninu použijete během týdne do více jídel, nakrájejte vše najednou a to, co nepoužijete ihned, uložte do lednice, abyste suroviny měli po ruce. Uvařte si navíc rýži nebo quinou a to, co zbude, uložte pro budoucí spotřebu a zmrazte.

Vytvářejte jídla, která v jednom pokrmu obsahují vyvážené množství bílkovin, zeleniny a škrobů. Vyzkoušejte například chilli, polévky, těstoviny nebo zapékané pokrmy.

Změna tak důležité části vašeho života nemusí proběhnout ze dne na den, zejména pokud je těžké přemluvit k ní ostatní členy rodiny. Pokud však začnete postupně, vybudujete pro svou rodinu základ, který se časem bude už jen zlepšovat,“ uzavírá Bowerman.

Zdroj foto: unsplash

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.