pondělí 23. prosince 2024

Itálie na talíři

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma.

Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.

Focaccia s řepou a feta sýrem

  • počet – 5 ks
  • náročnost – snadné
  • doba přípravy – 45 min. + 1 hodina kynutí

Suroviny na těsto

  • 550 g špaldové hladké mouky
  • 5 lžic olivového oleje
  • špetka soli
  • ½ kostky droždí
  • 260 ml vlažné vody

Suroviny na focacciu

  • 100 g sýru feta
  • 1 středně velká řepa
  • olivový olej na potření
  • tymián na posypání

Suroviny na zálivku

  • 2 lžíce řepové šťávy
  • 2 lžíce hustého medu
  • Nejprve začněte přípravou těsta. Do mísy od robotu si dejte špaldovou mouku, olivový olej, sůl a rozdrobené droždí. Zapněte robota a nechte hnětat, dokud se nezapracuje všechen olej.
  • Poté začněte postupně přidávat vlažnou vodu a nechte hníst, dokud se těsto nebude krásně odlepovat od kraje. Někdy je zapotřebí dokončit hnětení ručně na lehce posypaném válu.
  • Když je těsto hotové, dejte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
  • Během kynutí si řepu očistěte, oloupejte, nakrájejte na kostičky a dejte vařit. Po uvaření nechte vychladnout.
  • Dále si připravte zálivku. Do hustého medu přidejte řepovou šťávu a důkladně promíchejte, aby se med se šťávou spojil.
  • Když je těsto nakynuté, rozdělte si jej na pět kusů. Z každého kusu vytvořte bochánek a z něj pak placku o velikosti většího talířku.
  • Takto připravené placky nechte pod utěrkou ještě asi 15 minut kynout.
  • Během posledního kynutí si připravte pizza pec THE SMART OVEN® PIZZAIOLO.
  • Na pizza peci otočte ovladačem STYLE na položku TENKÁ PIZZA (5. stupeň) a druhým ovladačem nastavte stupeň opečení na druhý stupeň (mezi počáteční a středovou pozicí).
  • Časovač se podsvítí a nastavte na něm dobu pečení sedm minut.
  • Světelná kontrolka připravenosti bude blikat, což znamená, že se trouba zahřívá. Nechte troubu dostatečně předehřát, až světelná kontrolka připravenosti přestane blikat a rozsvítí se. Doba předehřátí trouby může trvat od deseti do dvaceti minut v závislosti na vybraném provozním režimu.
  • Až se pec předehřeje, zazní zvukové upozornění a kontrolka předehřevu bude svítit.
  • Jakmile jsou placky nakynuté, lehce si posypte hrubou moukou vkládací lopatku na pizzu, položte na ni placku a potřete ji trochou oleje. Vložte a lehce zamáčkněte nakrájenou řepu a posypte nadrobeným sýrem feta.
  • Musíte pracovat rychle, aby se těsto nepřilepilo k lopatce.
  • Jakmile je focaccia ozdobená a připravená k pečení, otevřete dvířka a vložte lopatku až do zadní části trouby. Nechte, aby konec lopatky spočinul na zadní straně plotny, a focacciu z lopatky jejím náklonem sesuňte na kámen.
  • Zavřete dvířka a stiskněte časovač, který spustí odpočítávání doby přípravy (sedm minut).
  • Jakmile je proces přípravy dokončen, zazní zvukové upozornění a podsvícení časovače se krátce rozbliká a poté zhasne. Za pomoci lopatky vyjměte focacciu z trouby a dejte ji na mřížku.
  • Na mřížce focacciu zakápněte připravenou zálivkou, posypejte tymiánem a nechte lehce vychladnout. Poté můžete servírovat.

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.