Najdou se však i tací, kteří takové recepty mají doma od svých babiček. Jejich kuchyně totiž byla originální, plná kvalitních a zdravých surovin a vlastní tomu kraji, ve kterém žily.
„Jsem rád, že se vracíme k tradicím a využívame rady, které nám zanechali naši předci. Už víckrát jsem se inspiroval recepty od mé babičky. Připravil jsem například bramborové džatky a nyní máme v novém menu slané tvarohové halušky podle tradičního způsobu přípravy. U hostů se těší velké oblibě právě proto, že jim připomínají dětství,“ říká Miroslav Zamiška, šéfkuchař Grand Restaurant.
Dalším fenoménem moderní gastronomie je vaření v souladu s principem zero waste, tedy minimalizování odpadu. V těch nejlepších kuchyních po celém světě se snaží vytvářet nejen, co nejméně odpadu, ale také využít a spotřebovat ze surovin všechno, co se dá. „Na talíři tak u nás můžete dostat celou mrkev s natí, která je plná vitamínů nebo ji používáme do omáček či na dozdobení. Chceme být šetrnější k životnímu prostředí. Proto se zaměřujeme na výrobky prvotřídní kvality a místní speciality od lokálních dodavatelů, které nemusí procestovat stovky kilometrů,“ vysvětluje šéfkuchař.
Zdroj foto: archiv restaurace