středa 2. dubna 2025

Halloweenské cupcakes podle Lelí’s Cupcakes

suroviny:

200 g pyré z pečené máslové dýně

150 g hladké mouky  

1 lžička skořice

1 lžíčka kypřícího prášku – 5 g

½ lžičky jedlé sody                                                               

½ lžičky soli                                       

90 ml slunečnicového oleje  

2 vejce od šťastných slepic                                      

200 g třtinového cukru

Postup přípravy

Z máslové dýně okrájejte pevnou slupku a nakrájejte jí na tenké (max centimetrové) plátky, ty rozložte na plech vyložený pečícím papírem a pečte do měka v předehřáté troubě zhruba 20 minut na 180°C. Zkontrolujte zda je dýně opravdu měkká. Nechte ji vychladnout a tyčovým mixérem z ní připravte hladké pyré. Do větší mísy prosejte mouku, přidejte skořici, jedlou sodu, kypřící prášek a sůl, vše promíchejte. Do mísy od kuchyňského robotu nalejte olej, přidejte vejce a třtinový cukr, utřete pádlem do pěny a přidejte dýňové pyré. Promíchejte a postupně zapracujte suché suroviny. Nakonec ještě krátce na rychlé otáčky promíchejte. Předem připravené košíčky plňte vrchovatě. Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut na 175°C. Abyste si byli jistí, že jsou dortíky dopečené, proveďte test špejlí. Dortíky vyndejte z trouby a nechte vychladnout přímo v plechu. 

cream cheese

suroviny:

250 g mascarpone                

300 g philadelphie

100 g cukr krupice

Postup přípravy

Mascarpone i Philadelphii vyndejte chladné z lednice až těsně před přípravou krému. Do kotlíku kuchyňského robotu odvažte potřebné množství všech surovin a začněte postupně zapněte robot až na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Šlehá se krátce, zhruba 2 minuty, dejte pozor, aby se nepřešlehal, sražený krém nejde zachránit. Hotový krém ihned naplňte do zdobícího sáčku s trezírovací špičkou a zdobte jim vychlazené dortíky.

Dýně na ozdobu

Chce to dát si práci a sehnat ty správné silikonové formičky, na trhu jich je opravdu velké množství s nejrůznějšími motivy. Na dýně budeme potřebovat dvě barvy, zelenou a oranžovou, nejprve do formičky zatlačte oranžovou hmotu, pak do části pro nať zatlačte zelenou a tu “přetáhněte” také do oranžové části, aby se spolu hmoty propojily. Tvar vymáčkněte ven, nechte zaschnout. U dýní pro efekt můžete obtáhnout část reliéfu metalickou zlatou nebo měděnou barvou. Potahovou a tvarovací hmotu Smartflex Velvet a gelové potravinové barvy Fractal seženete v obchodech Dortisimo.cz.

Zdroj foto: archiv Lelí’s Cupcakes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.