Na těsto:
- 200 g dýně Hokkaido
- 200 g mrkve
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- ½ sáčku prášku do pečiva
- lžička jedlé sody
- 3 vejce
- 100 g bílého jogurtu
- 100 ml oleje
- špetka soli
- hrst rozinek
- lžička citronové šťávy
- lžička mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka sušeného zázvoru
- hrst rozdrcených ořechů na ozdobu
Ve větší míse smíchejte cukr se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Samostatně si vyšlehejte také bílky. K cukru se žloutky přisypte nastrouhanou dýni, mrkev, mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva, sodu a vše promíchejte. Do směsi pak přilijte olej, jogurt, citronovou šťávu, přisypte rozinky a všechno koření. Nakonec opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Vzniklé těsto vylijte do předem vymaštěné a vysypané formy na bábovku. Pečte zhruba 40 minut na 180 stupňů. Těsto kontrolujte pomocí špejle. Jakmile na špejli nic nezůstává, můžete bábovku vyndat.
Na polevu:
- 150 g cukru
- 100 ml smetany na šlehání
- 50 ml vody
Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte jej vodou. Přiveďte k varu tak, aby se postupně rozpouštěl. Jakmile cukr o konzistenci medu začne lehce zrzavět až hnědnout a lehce kouřit, zalijte jej smetanou. Nepřestávejte míchat a zahřívat. Asi po 3 minutách, kdy bude omáčka připomínat salko, je hotovo. Lehce vychladlou bábovku vyklopte, přelijte karamelovou omáčkou a posypte oříšky.
zdroj foto. projekt z naší země