středa 2. dubna 2025

Dýňovo-mrkvová bábovka s vlašskými ořechy a karamelovou omáčkou

K čaji či kávě si upečte vynikající koláč ze sezónních plodin. Uvidíte, že provoněný dům skořicí, oříšky nebo jablky, dodá všemu úplně nový rozměr a dovede váš moment k dokonalosti.

Na těsto:

  • 200 g dýně Hokkaido
  • 200 g mrkve
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • 3 vejce
  • 100 g bílého jogurtu
  • 100 ml oleje
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • lžička citronové šťávy
  • lžička mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka sušeného zázvoru
  • hrst rozdrcených ořechů na ozdobu

Ve větší míse smíchejte cukr se žloutky a vyšlehejte je do pěny. Samostatně si vyšlehejte také bílky. K cukru se žloutky přisypte nastrouhanou dýni, mrkev, mleté oříšky, mouku, prášek do pečiva, sodu a vše promíchejte. Do směsi pak přilijte olej, jogurt, citronovou šťávu, přisypte rozinky a všechno koření. Nakonec opatrně přimíchejte vyšlehané bílky. Vzniklé těsto vylijte do předem vymaštěné a vysypané formy na bábovku. Pečte zhruba 40 minut na 180 stupňů. Těsto kontrolujte pomocí špejle. Jakmile na špejli nic nezůstává, můžete bábovku vyndat.

Na polevu:

  • 150 g cukru
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 50 ml vody

Do většího hrnce nasypte cukr a zalijte jej vodou. Přiveďte k varu tak, aby se postupně rozpouštěl. Jakmile cukr o konzistenci medu začne lehce zrzavět až hnědnout a lehce kouřit, zalijte jej smetanou. Nepřestávejte míchat a zahřívat. Asi po 3 minutách, kdy bude omáčka připomínat salko, je hotovo. Lehce vychladlou bábovku vyklopte, přelijte karamelovou omáčkou a posypte oříšky.

zdroj foto. projekt z naší země

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.