Na pultech se dýně začaly objevovat už v září. Jejich sezona právě vrcholí. „Vývoj prodeje nám ukazuje, že zájem o dýně i jako dekoraci má zákazník nejen ve spojení s Halloweenem. Sledujeme, že je už teď o tyto dekorační dýně větší zájem než loni ve stejném termínu. Prodej dýní se zvedá na základě počasí, přičemž vyšší teploty brzdí jejich nákup. Velký zlom nastává, když se venku ochladí,“ hodnotí Petra Vavro, nákupčí zeleniny ze společnosti Tesco.
Všechny druhy dýní, které má Tesco ve své nabídce, jsou pěstované v Česku. Tesco je dlouhodobě odebírá z firmy BROP s.r.o. „Vypěstovat dýni není vůbec jednoduché. Je to rostlina, která potřebuje svou péči, a málokdo ví, že s pěstováním dýní je spojena spousta lidské práce. Nelze si totiž tolik pomáhat stroji. Rostlinky jsou na polích velice křehké, a proto například okopávání a sklizeň musí být prováděny velice šetrně a ručně,“ říká o pěstování dýní obchodní ředitel společnosti BROP s.r.o. Petr Štefko.
Podle něj si dýně každým rokem získávají více a více nových zákazníků, a to nejen pro svůj atraktivní vzhled, ale také proto, že jsou velmi bohaté na vitamíny A, B, C a minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, fosfor, draslík a železo. „Vysoký je i obsah vlákniny a vody. Obsah vitamínů a minerálních látek se liší podle odrůd, ale všeobecně jsou dýně vzhledem k obsahu těchto látek velice prospěšné pro náš imunitní systém a pozitivně ovlivňují naše trávicí ústrojí,“ doplňuje Petr Štefko.
Seznamte se. Jaké dýně můžete najít v českých obchodech?
V českých obchodech najdete širokou paletu dýní, někdy je ale těžké se v nich vyznat. Petra Vavro, která má na starosti zeleninu ve společnosti Tesco, vám však poradí. „Základem je vědět, zda chcete dýni ke konzumaci, nebo jen jako dekoraci. Každý druh má specifickou chuť, proto si v obchodě vybere opravdu každý tu svou oblíbenou. Výhodou dýní je například i to, že vydrží hodně dlouho, já sama mám několik dýní doma při pokojové teplotě a byt mi zdobí klidně od září až do pozdního jara,“ dodává Petra Vavro.
Hallloweenská inspirace
Hrůzu nahánějící kostýmy, výzdoba z děsivých vyřezávaných dýní, krvavě zbarvené nápoje a samozřejmě tajemné pokrmy znamenají jen jedno – Halloween se blíží. Oslavte s rodinou či přáteli tento svátek přípravou strašidelné hostiny.
Lebkové lívance s pekanovými mozečky

Na 20 lívanečků
Na dýňové pyré
1 menší dýně hokkaido
1 lžíce másla
špetka soli
Na lívance
200 g hladké mouky
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce rozpuštěného másla
2 vejce
2 lžíce moučkového vanilkového cukru Vitana
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva Vitana
špetka soli
rostlinný olej na smažení
100 g pekanových ořechů na posypání
Postup: Dýni nejdříve omyjte, rozkrojte a vydlabejte (hokkaido se naštěstí neloupe). Dužinu nakrájejte na malé kostky. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte dýni a sůl a podlijte trochou vody. Duste cca 20 minut a následně dýni rozmixujte na pyré. Dále mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte 200 g dýňového pyré, a pokud je pyré příliš hutné, rozmíchejte ho s jogurtem. Pak přimíchejte také vejce s máslem, cukr a po částech mouku. Těsto by mělo být konzistenčně o dost hustší než třeba to na palačinky. Lívanečky tvarujte na pánvi lžící a smažte do zlatova z obou stran na oleji. Podávejte teplé s pekanovými ořechy, posypané moučkovým cukrem a džemem dle chuti.
Zdroj foto: archiv společností