Čtvrtek 19. září 2024

Domácí pečení: Kouzlo, co naplní váš domov

Domácí pečení je něco magického. Nejde přitom jen o chutnou tečku, která čeká na mlsné jazýčky na konci, Je to zážitek, který probouzí smysly a vytváří nezapomenutelné společné okamžiky. Ve své kreativitě se přitom nemusíte nijak omezovat – poradíme, co byste neměli při výběru trouby podcenit, abyste ještě i ušetřili.

Co říká štítek

Prvotní informaci o troubě získáte na energetickém štítku. Především se zde na první pohled dovíte o zdroji energie (elektrická či plynová), o její úspornosti (od nejlepší třídy A+++ až po neúspornou D), dále o objemu pečicího prostoru v litrech a nakonec i o spotřebě energie na jeden cyklus při pečení s horním i spodním tělesem nebo při horkovzdušném pečení s ventilátorem.

Správná velikost a tvar

Vyplatí se vybrat si troubu s velkým objemem, kam se vám bez potíží vejde o celá husa. Ty největší na trhu mají využitelný vnitřní objem 77 l. Patří k nim i trouby tradiční české značky MORA s patentovaným klenutým stropem po vzoru starých kamenných pecí. Tento ověřený tvar nemají náhodou: umožňuje totiž vzduchu dokonale proudit okolo pokrmu a upéct jej skutečně rovnoměrně.

Dejte pozor na výkon, ale i úspory

Jestli máte rádi víc, než jen zapékání jídla z jednoho hrnce, měli byste pečlivě vybírat, aby vaše trouba měla nadstandardní teplotní rozsah, ale přitom byla i úsporná. „Nové trouby MORA jsou velmi dobře technicky řešené. Mají mimořádně výkonná topná tělesa a umožňují plynulé nastavení teploty s přesností na jeden stupeň, a to v závislosti na modelu v rozsahu od 30 °C, resp. 50 °C do 300 °C. Zvládnou tak všechno od šetrného rozmrazování až po přípravu domácího chleba, a dokonce i pravé pizzy. I předehřívání patří k nejrychlejším na trhu – k dosažení 200 ˚C stačí jen 5 minut. Díky špičkovému konstrukčnímu řešení a robustní izolaci jsou ale také mimořádně úsporné,“ vysvětluje Jana Neuszerová, odbornice značky MORA.

Podle Jany Neuszerové prošel inovací nejen patentovaný vnitřní klenutý tvar, ale i konstrukce topných těles s navýšeným výkonem a nové je i umístění ventilačních otvorů. Navíc je vnitřek trouby opatřen kvalitním, třikrát smaltovaným povrchem, který podporuje tepelnou reflexi a poskytuje dodatečnou izolaci. Toto řešení spolu s kvalitní izolací trouby a několika sklům ve dvířkách řadí nové trouby do velmi úsporné třídy A+.

Zbytečným otevíráním dvířek škodíte pokrmu i peněžence

I když je lákavé sledovat své dílo, zkuste odolat otvírání dvířek. Vede totiž k zákonitému poklesu teploty uvnitř trouby nejméně o 20 %, což si vyžádá zbytečnou energii navíc pro obnovení nastavené teploty, ale bohužel také zhorší výsledek pečení. Zkušení kuchaři vědí, že zvlášť pečivu z kynutého těsta nebo dezertům se sněhem a jinými kypřidly kolísání teploty vysloveně nesvědčí; ztratí totiž nevratně svoji nadýchanost a vláčnost. Proto mají trouby MORA extra velký průzor ve dvířkách a dokonce dvojité osvětlení vnitřního prostoru. Průběh pečení tak můžete sledovat zvenčí, aniž byste dvířka zbytečně otevírali.

Jděte s dobou, pečte jako šéfkuchař

Vaše nová trouba by měla mít i další vymoženosti, které vám pootevřou dvířka k netušeným kulinářským možnostem i ke zdravé přípravě bezpočtu dobrot.

S parní funkcí vykouzlíte úžasně nadýchané pečivo, křupavou zeleninu i šťavnaté maso a ryby. „Stačí nalít do mělkého plechu umístěného na spodní úrovni 2 dcl vody a spustit některý z programů, který umožňuje pečení s extra párou. Programy využívají specifický algoritmus pulzního ohřevu, který napomáhá rovnoměrnému uvolňování páry během pečicího procesu,“ vysvětluje Jana Neuszerová. Je to tedy něco naprosto jiného, než jen přidat do trouby k pečenému pokrmu nádobu s vodou.

Vaše kuchařské obzory rozšíří i speciální funkce pro zdravé horkovzdušné smažení bez tuku jako v horkovzdušné fritéze. A když nebudete vědět, co a jak připravit, napoví některý z automatických programů včetně pečení mražených porcí jídla bez rozmrazování. Při přípravě delikates, jako je rostbíf nebo steak si pomozte k dokonalosti termosondou.

Dokonalost ve dvou krocích

Pokud jste v kuchyni ostřílený matador, bude se vám hodit možnost nastavit si vše přesně podle svých zkušeností s přesností na jeden stupeň. Dokonce ve dvou krocích – je to novinka; dvoufázové pečení. Na začátku nastavíte teplotu i čas ve dvou krocích přípravy a trouba bude postupovat přesně podle vaší představy. Tento postup využijete třeba při pečení s gratinováním pro dokonale křupavý, zapečený povrch.

V moderní troubě toho zvládnete ještě víc – třeba sušit houby, připravit domácí jogurt, nahradí vám i pomalý hrnec pro dlouhou přípravu pokrmů při nízké teplotě. A zvládne i nahřát talíře, aby bylo servírování pokrmu pro vaše blízké skutečně dokonalé.

Nezapomeňte na snadné čištění

Každé jídlo zanechá nějakou stopu ve vnitřní prostoru trouby – cákance, připečené kusy jídla nebo mastné skvrny. Jsou nejen neestetické, ale také snižují účinnost trouby, což je neúsporné. Opravdu hodně práce ušetří programy pro automatické čištění. Například trouby MORA jsou podle modelu vybavené nejúčinnějším pyrolytickým čištěním, ekologickým čištěním EcoClean pomocí páry nebo katalytickým krytem ventilátoru.

Tip na praktickou a úspornou troubu

Extra velká 77l kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX  v bytelném nerezovém provedení vám kromě tradičního pečení otevře dveře k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmu. Disponuje funkcí páry, a proto nabídne dokonalé výsledky nejen při pečení pečiva, ale i zdravou a chutnou přípravu masa, ryb i zeleninových pokrmů. Chytrá trouba má i teplotní sondu a 22 automatických pečicích programů včetně programů pro pečení dezertů, chleba, drůbeže, pozvolné pečení při nízké teplotě nebo třeba pravou pizzu. Vyberte pouze typ jídla a jeho hmotnost a trouba zvolí správnou teplotu v úctyhodném rozmezí 30-300 °C i správný typ ohřevu, čas přípravy a navrhne i doporučené umístění v troubě. Nechybí ani funkce pro zdravé horkovzdušné fritování bez tuku; přidáte-li páru, povrch bude křupavější. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. Velkorysý vnitřní prostor trouby je klenutý po vzoru tradiční kamenné pece a zaručuje dokonale rovnoměrné pečení i objemných jídel. O snadné vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean pro odstranění větších nečistot a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba spadá do úsporné třídy A+. Stojí 10 990 Kč.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.