Líčka velmi ochotně přijímají chuti ostatních surovin, s nimiž dohromady vytvoří naprosto neopakovatelný a neobyčejně plný chuťový koncert. Na tuhle dobrotu se prostě vyplatí si počkat. A určitě jí připravte spíš víc, než míň. Nejlepší budou totiž druhý den. Pokud tedy něco zbyde.
Na čtyři porce budete potřebovat:
Na dušená líčka:
- 800 g hovězích líček
- 1 cibuli
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci sladké mleté papriky
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 1 konzervu loupaných rajčat
- ½ lžíce třtinového cukru
- 1 lžičku sušeného rozmarýnu
- 1 lžičku sušeného tymiánu
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor
- 1/4 celeru
- Sůl
- 100 g másla
- 150 ml smetany
A jak postupovat?
Cibuli nakrájejte nadrobno, maso na kostky. V hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Opečte dozlatova cibuli a pak přidejte maso, a opečte ho tak, aby se zatáhlo. Pak přidejte mletou papriku, protlak, promíchejte a nechte rozvonět.
Přidejte loupaná rajčata, cukr, bylinky, sůl a pepř. Přilejte asi 150 ml vody (nebo hovězího vývaru). Přiklopte a pod pokličkou nechte při mírné teplotě probublávat, dokud maso nebude úplně měkké (až tři hodiny). Podle potřeby můžete v průběhu vaření přilít trochu vody nebo vývaru.
Brambory a celer oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Pak je slejte, přidejte máslo a směs rozšťouchejte. Přidejte smetanu a umixujte hladkou kaši. Hotová líčka podávejte s bramborovo celerovou kaší a zeleninovým salátem podle chuti.
Tip: Pokud bojujete s připékajícími se pokrmy, je pro vás ideální varná deska MORA s automatickými funkcemi. Pomůže vám bezpečně připravovat nejen tato líčka, ale i guláš a další pokrmy, které vyžadují dlouhé vaření při teplotě těsně pod bodem varu. Varná deska vám pomůže i s řadou dalších úkolů: třeba s rozpouštěním másla, grilováním s přesným stupněm propečení nebo udržováním hotového jídla v teple. Díky účinným oktagonovým induktorům můžete s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu. Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem tak, jako kdysi na starých kachlových sporácích.
zdroj foto – archiv spol.