Drůbežářský závod Klatovy proto přináší inspiraci na zdravé a nutričně plnohodnotné saláty – thajský, waldorf, vietnamský a jeden bohatý na bílkoviny!
Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.
Obecně známé pravidlo říká, že jídlo činí 80 % úspěchu a pohyb pouze 20 %. Proto se v novém roce zaměřte na komplexnost vašeho jídelníčku, pokud se chcete udržet v kondici, a soustřeďte se spíše na přirozený pohyb v duchu svižných procházek nebo plavání.
Drůbežářský závod připravil čtyři recepty s kuřecím masem na chutné a nutričně bohaté saláty! Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení, ve srovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší zastoupení hodnotných a lehce stravitelných bílkovin.
Tím se skvěle hodí do většiny redukčních jídelníčků. Navíc je velmi oblíbené i mezi těmi nejvybíravějšími strávníky. Obsahuje vitamin B6, niacin, fosfor a již záměnné bílkoviny. Nechte si chutnat!
LEHKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM A VEJCI BOHATÝ NA BÍLKOVINY
Ingredience:
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,
1 salátová okurka,
3 vejce,
2 hrsti naklíčených semínek dle chuti,
1 balení cherry rajčátek,
1 avokádo,
sůl, pepř, sladká nebo chilli paprika na dochucení,
panenský olivový olej,
šťáva z ½ limetky,
balsamico.
Postup:
1/ Připravte si kuřecí maso, které okořeňte sladkou paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na ní opečte celý steak. Potom stáhněte plamen, podlijte troškovu vody a přiklopte pokličkou, nechte maso chvíli dusit.
2/ Mezitím si v menším kastrůlku uvařte vajíčka „na hniličko“.
3/ Nakrájejte okurku na kolečka a cherry rajčátka na půlky. Do větší mísy vyskládejte na kousky nakrájené maso, uvařená vajíčka a nakrájenou zeleninu.
4/ Vše zakápněte olivovým olejem, balsamicem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem a dozdobte naklíčenými semínky.
SALÁT WALDORF S KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,
4 polévkové lžíce jablečného vinného octa,
40 gramů medu,
110 gramů opražených pekanových ořechů,
400 gramů hroznového červeného vína, nejlépe bez pecek,
2 kusy řapíkatého celeru,
1 kus jarní cibulky,
Mix listových salátů,
1 jablko,
1 granátové jablko,
100 g sýra s modrou plísní,
sůl, pepř, olivový olej a medová hořčice na dochucení.
Postup:
1/ Kuřecí maso očistěte a zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Pro zachování šťavnatosti po vytvoření krusty podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a ještě na chvilku stáhněte plamen, maso bude si zachová šťávu.
2/ Listy salátu natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte na tenké plátky, granátové jablko rozpulte a vyberte semínka. Do salátu přidejte filírovaná steak, jablka a kousky modrého sýra.
3/ Vinný ocet smíchejte s medem a trochou horké vody, můžete přidat i medovou hořčici, lehce osolte a opepřete. Salát zalijte medovou zálivkou a dozdobte pekanovými ořechy.
THAJSKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,
½ salátové okurky,
1 červená cibule,
140 g mungo klíčků,
5 listů z hlávkového salátu,
chilli paprička,
čerstvý koriandr, sůl a pepř
olivový olej,
sezamová semínka.
Na zálivku:
1 lžíce arašídového másla,
citronová šťáva,
1 lžíce kari pasty
Postup:
1/ Kuřecí prsa potřete olejem. Rozpalte pánev a maso na ní dozlatova opečte. Na konci ho vyjměte a jemně posolte a opepřete.
2/ Zatímco se kuře opéká, nakrájejte si okurku, cibuli a papričku. Roztrhejte listy salátu na menší kousky. Vše promíchejte. Navrch přidejte mungo klíčky, lístky koriandru nebo petrželky s olejem a citronovou šťávou. V misce promíchejte ingredience na zálivku; kari pastu přidávejte postupně – kolik jí tam dáte, záleží na její pálivosti. Maso nakrájejte na tenké proužky a přidejte navrch salátové směsi. Zakápněte polovinou zálivky a zbytek nechte v misce, aby si každý mohl posloužit sám podle chuti. Dozdobte sezamovými semínky.
VIETNAMSKÝ SALÁT S TRHANÝM KUŘECÍM MASEM
Ingredience:
1 větší kuřecí prso od Drůbežářského závodu Klatovy (nebo zbytek pečeného kuřete),
hlávkový salát,
1 mrkev,
½ červené papriky,
sojové výhonky,
1 malá cibule;
Na zálivku:
3 stroužky česneku,
1 malá chilli paprička,
4 lžíce balsamica,
2 lžíce olivového oleje,
8 lžic citronové šťávy,
3 lžíce javorového sirupu,
sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka,
limetka.
Postup
1/ Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka.
2/ Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem.
3/ Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.
zdroj foto – archiv spol.