Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví, regenerují a posilují organismus. Jejich energetická hodnota je velmi nízká, protože obsahují 90-95 % vody. Obsahují velké množství vlákniny, která dodává pocit sytosti. Dužina je velmi bohatá na vitamín C a provitamin A, hořčík, železo, zinek, draslík, měď, selen, fosfor, beta-karoten, alfa-karoten a lutein. Dále obsahuje bílkoviny, vysoce kvalitní nenasycené mastné kyseliny a omlazující kyselinu nukleovou. Dýňová semínka jsou bohatá na tuky a obsahují i cenné nenasycené mastné kyseliny, vitamín E a větší množství zinku.
Z dýní můžete připravit skvělou polévku, omáčku, zavařit je nebo zapéct v troubě. Ideální jsou také do salátů, koláčů nebo sušenek. Tradiční i méně známé recepty s dýněmi najdete na webu www.kaufland.cz. Například tyto. Dobrou chuť.
Dýně mexická – na polévky i zavařování, k výrobě džemů, vhodná je i jako halloweenská dekorace
Dýně hokaido – výborná pro přípravu polévek a omáček, lze ji uvařit i jako přílohu místo brambor. Dýně hokaido je možné jíst také se slupkou. Ušetříte si tak práci s loupáním a ušetříte potravinový odpad. Stačí ji důkladně omýt.
Dýně muškátová – vhodná především na polévky, pomazánky nebo omáčky. Ze všech dýní má nejvýraznější chuť.
Dýně máslová – má oříškovou chuť a je vhodná na pomazánky, omáčky i do koláčů. Díky svému hruškovitému tvaru má v sobě málo semínek, ale o to víc chutné dužiny.
Dýně špagetová – vláknitá dužnina po tepelné úpravě skvěle supluje špagety
Dýně Sweet Dumpling – vhodná na sladké pečení, omáčky i zavařeniny
Patizon – nejchutnější je nakrájený na plátky, obalený v trojobalu a smažený jako řízek
zdroj foto. kaufland