Jak vybrat tu nejlepší a nejchutnější cuketu?
Cukety
mají mnoho odrůd. Nejznámější a pro zdraví prospěšné jsou žluté a zelené. Rozdíl
mezi těmito dvěma druhy je pouze v obsahu sacharidů. Zelené jich obsahují mnohem
méně než žluté,
a proto jsou při hubnutí vhodnější variantou. Světle zelené cukety mají výraznější
chuť a jsou bohatší na vitamíny a minerály. Cuketa je zelenina, kterou skvěle zkombinujete
i s KetoMix dietou.
Věděli jste, že…:
- cuketa je jedna z nejméně kalorických potravin, protože obsahuje zhruba 90 % vody, čím je starší, tím bývá tužší a vyschlejší,
- slupky by se neměly vyhazovat, právě v nich se nachází největší množství vitamínů a minerálních látek, jako je například draslík, vitamín E, vitamíny ze skupiny B a dále také vápník, hořčík, železo a mnoho dalších,
- dokáže působit i na psychiku člověka, v těle totiž snižuje přebytek stresu,
- čerstvá šťáva z prolisované cukety může fungovat jako skvělý přírodní pomocník při kožních problémech jako jsou lupénka, různé druhy ekzémů, kopřivka či akné,
- cuketa se doporučuje k pravidelné konzumaci lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou, protože má skvělé účinky na správnou funkci trávicího traktu.
Pro ty, co drží KetoMix dietu, je cuketa výbornou náhradou například za těstoviny. Můžete z ní vytvořit cuketovou pomazánku, cuketový koláč, lasagne, musaku, polévku či lívanečky. Výborně chutná
i grilovaná ke všem druhům salátů.
CUKETOVÉ BRAMBORÁKY Z KETOMIX OMELETY
Milujete bramboráky a je vám líto, že si je nemůžete dát? Skvělou alternativou jsou takzvané cukeťáky. Chutnají skoro stejně, jako klasické bramboráky. Nemají však téměř žádné sacharidy. A když budete chtít, náš recept si můžete zpestřit i houbami.
Co budete potřebovat na jednu porci
- 1 odměrku KetoMix omelety
- ½ menší cukety
- 1 bílek
- stroužek česneku
- sůl, pepř, majoránka
Jak postupovat
Omytou cuketu nastrouhejte najemno, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a dejte do misky. Přidejte porci KetoMix omelety, utřený česnek a bílek. Osolte, opepřete a přidejte v dlaních protřenou majoránku. Tou rozhodně nešetřete. Vše smíchejte dohromady. Těsto smažte na malém množství oleje nebo pečte v troubě na pečicím papíru 20 minut na 180 stupňů.
Zdroj foto: archiv spol.