Čtvrtek 21. listopadu 2024

Čočka nad zlato

Čočka je jednou z nejstarších kultivovaných luštěnin, kterou lidé pěstovali. A věděli proč, tato plodina má totiž na náš organismus blahodárný vliv. Působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním, stabilizuje hladinu cukru v krvi a zároveň je zdrojem pomalu se uvolňující energie. Obsahuje vysoký podíl železa, snižuje cholesterol a obsahuje velké množství vlákniny.

Největším pěstitelem čočky je Kanada, kterou následuju Indie, kde je její nejvyšší spotřeba na hlavu, vždyť je nedílnou součástí tamější kuchyně. Nechte se jí inspirovat. A pokud se Vám nechce čočku dlouho sáhodlouze namáčet, zvolte tu konzervovanou. Skvěle chutná, poslouží jako zdravé zahuštění do polévek a mimo jiné se hodí třeba i pro přípravu pomazánek. Ta konzervovaná je navíc perfektní pro rychlou přípravu zeleninového salátu.

Čočkový zeleninový salát

Ingredience:

  • 2 plechovky (425 ml) Bonduelle Vapeur čočky
  • 3 nadrobno nakrájené nakládané okurky
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 nadrobno nakrájená červená paprika
  • 1 nadrobno nakrájená žlutá paprika
  • Kuskus / Tarhoňa
  • Olivový olej
  • Ocet
  • Cukr
  • Sůl

Postup:

  1. Čočku propláchněte pod vodou a smíchejte s ostatní nakrájenou zeleninou.
  2. Zakápněte olejem, octem a dochuťte solí, případně cukrem.

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.