Jak poznáte, že je maso čerstvé?
Ať už kupujete maso v supermarketu, u svého řezníka nebo na farmě, vždy musí být čerstvé – hovězí maso by mělo mít jasně červenou barvu, vepřové by mělo být světle růžové až růžové, drůbeží maso růžové až světle béžové. Ryby by měly mít pevné a pružné maso, jasné a lesklé oči a červené žábry. Maso i ryby musí být mírně vlhké, bez lepkavého povrchu a musí vonět. Pokud kupujete maso ve vaničce balené v ochranné atmosféře, neměla by být nafouklá a pod masem by neměla být tekutina.
Před uskladněním nikdy maso nemyjte!
Čerstvé maso nepřechovávejte v papíru ani na prkénku, protože by nasákly šťávu z masa. Ideální je maso zabalit do potravinářské fólie nebo vložit do skleněné nádoby s víkem a umístit jej do nejchladnější části chladničky, tedy dolů nebo na skleněnou poličku nad box pro zeleninu a ovoce.
Maso před uložením do lednice nikdy nemyjeme! Mokré maso je živnou půdou pro bakterie a další mikroorganismy a rychle podléhá zkáze. Pokud potřebujete čerstvé maso uložit na delší dobu, nakládá se do láku z octa, tuku a zeleniny. Maso navíc zkřehne, současně se ale částečně vyluhuje; proto je potřeba všechnu šťávu i s octem spotřebovat při následné přípravě pokrmu.
Maso očistíme teprve před teplenou úpravou. Otřeme je navlhčenou papírovou utěrkou, z masa následně odstraníme blány, šlachy a případně i velké kosti.
Obecně vydrží čerstvé hovězí, vepřové, telecí a jehněčí maso v chladničce při teplotě 2-5 °C tři až pět dnů, mnohem choulostivější je drůbež, vnitřnosti, ryby a mořské plody – neriskujte a spotřebujte je nejpozději druhý den. Nebalené mleté maso je nejlepší spotřebovat dokonce do tří hodin od nákupu u řezníka.
Naklepávání masa
Většinu druhů masa, hlavně hovězí, před přípravou lehce naklepáváme paličkou nebo kotníky prstů, abychom uvolnili svalová vlákna a maso dřív změklo. Okraje řízků lehce nařízneme a maso trochu uvolníme i od kosti. Při pečení nebo smažení se nebude kroutit a dobře se propeče.
Špikování slaninou
Suchá, netučná masa určená k pečení nebo dušení protahujeme plátky nebo klínky slaniny, aby byla jemnější a chutnější. Menší kusy masa můžeme slaninou obalit.
Mrazení masa
Tip:
Ideální podmínky pro uchování potravin včetně masa zaručí nová kombinovaná chladnička MORA CMDN 3054 S s čistým objemem 188/67 l. Využívá pokročilý beznámrazový systém NoFrost Plus v mrazicí části, o rovnoměrné proudění chladného vzduchu se postará technologie MultiFlow 360°. V chladničce potěší do detailu promyšlené vnitřní uspořádání, multi-variabilní skleněné police o nosnosti až 20 kg, prostorná zásuvka na ovoce a zeleninu nebo speciální držáky ve dvířkách na lahve a vajíčka. Horní zásuvka v mrazničce slouží pro rychlé zamrazení, střední pro běžné potraviny a do dolní velké zásuvky MaxiBox o objemu 38 l je možné vložit velké potraviny, například husu. Nechybí ani režim Super Freeze pro rychlé zmrazení právě vložených potravin i oblíbený režim Dovolená pro úsporu energie v době, kdy nebudete doma a spotřebič nebudete otevírat. Novinka s dvířky ve vzhledu nerezu stojí 8 990 Kč.
Inspiraci v podobě receptů najdete zde: https://www.mora.cz/receptar/