neděle 13. dubna 2025

Čas výlovů rybníků se blíží, vydejte se za zážitkem i čerstvou rybou z našich vod

Na podzim už tradičně vydávají české a moravské rybníky svá bohatství. Každým rokem, za stoupajícího zájmu veřejnosti, z nich rybáři vytáhnou stovky tun ryb. Výlovy jsou velkou událostí jak pro rybáře, tak i pro přihlížející návštěvníky. Kromě zajímavé podívané a doprovodného programu nabízí také skvělou příležitost k nákupu různých druhů oblíbených sladkovodních ryb.

Zážitek pro celou rodinu

Stejně jako k létu patří koupání a slunce, patří k podzimu výlovy rybníků. Čas, kdy jsou z vody vytažené sítě plné ryb a kolem se line vůně rybích pochoutek a svařeného vína, má jedinečnou atmosféru, za kterou na podzim míří desítky tisíc lidí. Výlovy probíhají hlavně v druhé polovině září a v říjnu, začínají vždy brzy ráno, už okolo sedmé hodiny. Chytit začátek, při kterém je vidět nejvíce z rybářské práce, znamená přivstat si.

Protože se z výlovů stala společenská událost pro celou rodinu, bývá součástí také doprovodný program pro děti. Ty si mohou na rybu sáhnout a vyzkoušet si její výlov z kádě. Jakou má chuť se dozvědí ve stáncích s rybími specialitami, kde se nejčastěji podávají oblíbené kapří hranolky. Podzimní výlovy jsou také skvělou příležitostí, kde si čerstvou rybu koupit a k dostání jsou také druhy, které po zbytek roku těžko seženete. Domů si nejčastěji můžete odnést kapra, candáta, pstruha nebo třeba štiku.

Pokud plánujete navštívit výlov rybníku poprvé, přečtěte si pár šikovných rad, které se vám budou před cestou hodit.

Desatero návštěvníka výlovu rybníku

1. Výlov začíná brzy! Zátah ryb do sítí, který bývá tím nejzajímavějším, co během výlovu uvidíte, se provádí okolo 7. hodiny. Další práce rybářů a doprovodný program pak trvá většinou do odpoledne.

2. Gumáky s sebou. Kolem rybníků v čase výlovů bývá mokro a bahnitý terén. Teple se oblečte, přibalte si pláštěnku a nezapomeňte na holínky.

3. Na místě si můžete koupit živou rybu nebo si ji nechat vykuchat a naporcovat.

4. Připravte se na nápor lidí. Výlovy jsou lákadlem, které touží spatřit tisíce lidí.

5. Vezměte s sebou děti. Výlov je zážitkem pro dospělé, ale hlavně pro prcky. Součástí výlovů je i bohatý doprovodný program, možnost spatřit živé ryby nebo si je vyzkoušet vylovit z kádě.

6. Z výlovu si můžete odnést druhy ryb, které jindy těžko seženete. S návštěvou neotálejte, ať na vás ryby ještě zbydou.

7. Čerstvost zaručena! Nic se nevyrovná chuti ryby, která je právě vytažená z vody.

8. Rybí speciality jako rybí polévka, grundle, kapří hranolky i sušené ryby. Takové dobroty můžete během výlovu ochutnat.

9. Při výlovu můžete vidět i pěkné a na pohled zajímavé tradice cechu rybářského, například pasování rybářským právem. To se vykonává pomocí tzv. ferfule, “dřevěné plácačky”, která je součástí rituálu.

10. Kromě ryby si můžete z akce odnést zážitky, zajímavé informace o rybách včetně tipů na jejich přípravu a třeba i rybí šupinu do peněženky. Ta z výlovu vám k penězům určitě pomůže.

Párování jídla a vína patří k trendům

Pořekadlo praví: Ryba musí plavat. Ovšem ne ve vodě, ani na talíři, ale v žaludku. Že je rybu potřeba nejen dobře připravit, ale také řádně zapít, to se ví. Stejně tak do obecného povědomí patří, že se k ní hodí bílé víno. Horší už je to však s výběrem vhodné odrůdy, kdy většina lidí tápe. Přitom dát si k rybě to správné a kvalitní víno znamená znásobit zážitek z výtečného pokrmu. I když zcela jasná pravidla neexistují, je tu pár návodů, podle kterých si dobré víno k rybě dokáže vybrat i sommelier “amatér”.

První, na co se dá vsadit, je původ vína. K české rybě nejlépe sedne víno z českých a moravských vinařství. Dále platí, že chuť jídla a vína by měla být v harmonii, jedna složka by neměla druhou upozaďovat. K rybám jen s jemným dochucením a minimem přidaných ingrediencí, často se tak připravuje candát a pstruh, se hodí odrůdy vína s jemnější chutí a elegantní vůní jako je Chardonnay nebo Rulandské bílé. Naopak ryby ve výrazné úpravě potřebují výrazná vína s plnou kyselinou, tím mohou být například suché Ryzlinky.

Suché bílé víno také pomáhá vypořádat se s tukem obsaženým v rybě, krásně jej spláchne a usnadní trávení. Ke středně tučným rybám, mezi které se řadí třeba pstruh nebo kapr, se hodí odrůdy s výraznou kyselinkou. „Ke kaprovi mám vyzkoušené Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský pozdní sběr 2017. Kapr je tučná ryba, obzvlášť když je připravený ve vánoční úpravě, a proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou,” říká hlavní sommelier BOHEMIA SEKT David Král. Červené víno k sladkovodním rybám raději vynechte, naopak dobrou volbou jsou také suché bílé sekty.

Tip sommeliera:

Suchý Ryzlink rýnský 2017 značky Víno Mikulov Sommelier Club má zlatavě žlutou barvu s pěknou viskozitou, elegantní aroma sadového ovoce a medu. Chuť je svěží, šťavnatá, s ovocným charakterem a dlouhou dochutí. Hodí se velmi dobře ke sladkovodním rybám, ale také k drůbežímu masu a do růžova pečené panence. Víno získalo četné úspěchy na mnoha soutěžích, jako jsou Valtické vinné trhy 2019, Salon vín, Prague Wine Trophy 2018 a další. Jeho chuť nejlépe vynikne při teplotě 9 až 11 °C.Obvyklá cena: 139 Kč Víno je dostupné v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz.

Zdroj foto: shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.