Čtvrtek 21. listopadu 2024

Čarodějnické menu

Konec dubna se nese vždy v duchu pálení čarodějnic. Ale proč se taková tradice drží a odkud se vzala? Původ má nejspíše v Německu, kde lidé na svou ochranu pálili čarodějnice na dobře vyvýšených místech. V dnešní době je to především ale příjemný den, kdy si zajdete na kulturní akce pořádané v místě bydliště, dáte si u stánku dobrou klobásu, pivo nebo cukrovou vatu. Společně s dětmi pak vyčkáváte na večer a těšíte se na zapálení vatry. Nebo

Grilování se stalo už tradiční společenskou událostí. A pohltí všechny s nástupem teplého počasí. Jednak proto, že připravit jídlo na grilu je velmi jednoduché a rychlé, a protože na grilu je možné ogrilovat prakticky cokoli. Nejčastěji se griluje naložené maso, klobásky, špízy, hamburgery nebo třeba i zelenina a ovoce.

Všechny děti milují opékání špekáčků nad ohněm. Potěšte tak malé strávníky a připravte jim odlehčenou variantu – kuřecí špekáčky. Kuřecí maso je lehce stravitelné a u nejmenších populární. Děti určitě nepohrdnou ani malými burgery, které rychle a jednoduše připravíte společně z kuřecího mletého masa.

1) Kuřecí mini burgery

Příprava: 30 min

Počet porcí: 4

Ingredience:

500 g Kuřecího steaku bez kůže mletého od Drůbežářského závodu Klatovy

Hrst čerstvé petrželky

Sůl

Pepř

Okurka hadovka

Červená cibule

2 rajčata

Plnotučná hořčice

Bazalkové pesto

Hlávkový salát na ozdobu

1/ Kuřecí mleté maso smíchejte s čerstvou petrželkou, opepřete a osolte. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte půl hodiny odležet v lednici.

2/ Potom připravte z masa kuličky, které upravte do placek, tak aby měly v průměru zhruba 10 cm.

3/ Grilujte je na vysoký žár do zhnědnutí. Na gril dejte také na chvíli na tlusté plátky nakrájené rajče, potřené bazalkovým pestem.

4/ Připravte si vedle zkaramelizovanou cibulku a opečte si housku. Tu potom potřete hořčicí a bazalkovým pestem.

5/ Přidejte hlávkový salát a salátovou okurku. Podávat můžete vše dohromady nebo housku můžete přikusovat jako přílohu. 

Vegetariánské špízy ochucené bylinkami

Suroviny:

2 ks cukety

2 červené cibule

2 červené papriky

1 ks lilku

60 ml oleje

šťáva z ½ citronu

1 lžička sušeného oregana Vitana

1 lžička sušeného tymiánu Vitana

1 lžička mleté cibule Vitana

1 lžička soli Vitana mlýnek

½ mletého pepře Vitana mlýnek

špejle

Postup:

Cukety a lilek nakrájíme na silná kolečka, papriky a cibuli na kousky velké asi 2,5 cm. Na předem namočené špejle, alespoň 20 minut, střídavě napichujeme zeleninu. Zeleninu na špejli pomažeme marinádou. Špízy grilujeme na středně rozehřátém grilu – cca po 6 minutách je otočíme a grilujeme dalších 6 minut.

POZOR – následující den máme PRVNÍ MÁJ.

PŘINÁŠÍME PROTO I JEDEN SLADKÝ RECEPT PRO TUTO PŘÍLEŽITOST

První máj je čas lásky, a ačkoliv bychom své polovičce měli svou přízeň dávat najevo častěji než jen na Valentýna a první máj, je to přece jen hezká příležitost, udělat pro svého partnera něco hezkého. A abyste dlouho nemuseli vymýšlet co, vybrali jsme pro vás recept na obrácené plněné koláče, který je osvědčený po generace. Pokud bude hezké počasí, můžete si je s sebou zabalit do krabičky, dát do tašky společně s lahví dobrého pití a vyrazit s partnerem na piknik a lov kvetoucí třesně.

Obrácené plněné koláče

Suroviny na těsto:

600 g Polohrubá mouka

1 ks Droždí sušené Vitana

Špetka soli

100 g Cukr krupice

100 g Olej 

2 Žloutky 

1 Vejce 

250 g Mléko 

1 ks Prášek do pečiva Vitana

2 Žloutky na pomašlování

Suroviny na povidlovou náplň:

200 g Povidla 

10g Rum 

Suroviny na tvarohovou náplň:

250g Tvaroh 

1ks Citrónový cukr Vitana

1 Vejce 

10 g Cukr moučka nebo moučkový cukr vanilkový Vitana

10g Mléko 

Tip: Pokud chcete mít recept rychleji hotový a nebaví vás čekat až vám těsto nakyne, usnadněte si přípravu se směsí na buchty.

Postup:

Těsto: Do mísy nalijte vlažné mléko, přisypejte ½ cukru a 1/3 mouky se sušeným droždím. Nechte vykynout kvásek pod čistou utěrkou. Vykynutý a naběhlý kvásek smíchejte se zbytkem mouky, ve které je zamíchaný kypřící prášek, olej, žloutky, vejce, sůl. Podle hustoty těsta přilévejte mléko. Těsto vařečkou vymíchávejte, dokud nebude hladké a pevné. Nesmí být ale tuhé, aby správně zvedalo svůj objem. Přikryjte ho utěrkou a nechte kynout asi 20 minut na teplém místě. Vařečkou znovu těsto promíchejte, aby z něj vyprchal přebytečný vzduch a nechte ještě chvíli kynout. Nakynuté těsto, rozdělte na 25 stejných dílků a v dlaních z nich vytvořte kuličky. Ty rovnejte na pomoučený vál. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Nakynuté kuličky, otočte a každou prsty rozplácněte. Do středu placičky nastříkejte pusinku z povidel a zabalte. Naplněné koláče skládejte na plechy a nechte mezi nimi 10 cm mezeru. Ještě jednou přikryjte utěrkou a nechte 10 minut nakynout. Nepatrně každý koláč zploštěte, střed lehce prsty prohlubte 0,5 cm. Koláče pomažte žloutky a na střed nastříkejte pusinku z tvarohu. Můžete dozdobit rozinkou. Rozehřejte troubu na 180 °C. Koláče vložte do trouby a pečte 15–20 minut, tak aby se zbarvily do zlatova. Po upečení je nechte vychladnout a před podáváním posypte cukrem.

Povidlová náplň: Povidla smíchejte s rumem. Naplňte do sáčku a plňte koláče.

Tvarohová náplň: V míse vařečkou smíchejte tvaroh s cukrem. Přidejte vejce a podle konzistence mléko. Tvarohovou náplní naplňte cukrářský sáček a stříkejte pusinky na nakynuté koláče.

ZDROJ FOTO. ARCHIV SPOLEČNOSTÍ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.