Čtvrtek 19. září 2024

Bulgogi Bowl

Bulgogi, v překladu „ohnivé maso“, pochází z Korejského poloostrova, kde jej běžně najdete v luxusních restauracích, ale i v supermarketech. Dnes si však představíme rostlinnou obdobu tohoto populárního pokrmu, který si snadno připravíte i doma a na masovou variantu, tak možná zapomenete úplně.

Autorkou receptu je respektovaná veganská food blogerka Nikoleta Kováčová, známá také jako „Surová dcerka“. 

Budeme potřebovat:

1 PL sójové omáčky

15 g třtinového cukru

½ ČL gochujang čili pasty anebo srirachy

15 g sezamového oleje

2 stroužky česneku

40 g (nashi) hrušky

½ ČL sečuánského pepře

2 PL řepkového oleje

1x Good Calories Rostlinné mleté

Korejský okurkový salát:

1 okurka

Sůl dle chuti

2 PL sójové omáčky

1 PL sezamového oleje

1 PL čili oleje

1 stroužek česneku

1 PL sezamových semínek

Možné přílohy:

Jasmínová rýže, brokolice, ředkvičky, avokádo, limetka, koriandr a sezamové semínko

Jak na to:

V misce smíchejte sójovou omáčku, třtinový cukr, čili pastu, sezamový olej, prolisovaný česnek, nastrouhanou (nashi) hrušku a namletý sečuánský pepř.

Na pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte do zlatova Good Calories Rostlinné mleté. Když už je křupavé, přilijte marinádu a všechno spolu 5 minut vařte, aby se chutě Bulgogi spojily.

Mezitím nakrájejte okurku na menší hranolky a pořádně osolte. Nechte je 15 minut odstát, aby pustily šťávu. Následně je dobře osušte a zalijte sójovou omáčkou, sezamovým olejem, čili olejem, prolisovaným česnekem a posypte sezamovým semínkem.

Hotové Bulgogi podávejte s jasmínovou rýži, okurkami na korejský způsob a další zeleninou dle vaší chuti. Nikoleta Kováčová doporučuje brokolici vařenou na páře, avokádo, ředkvičky a limetku na zakápnutí.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.