Zkuste se i vy letos nedržet stejného receptu jako každý rok a vyzkoušejte tipy na ohromující bramborové přílohy, které budou mít na vánoční tabuli určitě úspěch.
Brambory patří mezi oblíbené české plodiny, které si v přípravě pokrmů zaručeně najdou své místo. Báječně se hodí do polévek, salátů, jako samostatné jídlo či výborná příloha. Dá se s nimi zkrátka kouzlit. Vždy však musíte zvolit správný typ. Varný typ A, AB (BA) jsou odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou a lojovitou. Vhodné jsou pro přípravu salátů a jako příloha. Varný typ B, BC jsou brambory se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Ideální jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší. Poslední varný typ C (CB) jsou odrůdy s kyprou a silně moučnatou dužninou. Perfektní jsou pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.
Brambory jsou navíc nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a také úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté zejména na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu), vlákniny a antioxidantů.
Sáhnete-li po tuzemské produkci, která pěstuje brambory podle osvědčených pěstitelských postupů a zásad, určitě se můžete spolehnout, že pořídíte kvalitní plodinu, která byla pěstována s láskou, přirozeně a bez zbytečných agrotechnických zásahů. Navíc mají takové brambory nízkou uhlíkovou stopu, protože nemusely urazit dlouhé kilometry. Nezapomeňte se o ně však dobře postarat i doma. Správné skladování je totiž klíčem k úspěchu. Brambory proto neomývejte a vyberte si pěkné kousky, které nejsou zelené, nahnilé či poškozené. Pokud jsou vlhké, nechte je oschnout – tzv. vydýchat a zchladit v tmavé a suché místnosti v nízké vrstvě na podlaze nebo v přepravkách při teplotách mezi 15 až 18°C. Teprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek.
Nechte se inspirovat receptem na bramborový salát s jablky.
Bramborový salát s jablky
1kg brambor
300 g kvašených okurek
200 g cibule
500 g jablek
svazek petrželky
svazek pažitky
bílý jogurt
lžíce zakysané smetany
ocet
slunečnicový olej
cukr
sůl, pepř
Brambory ve slupce uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Následně je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibuli pokrájíme také na kostičky, stejně jako kvašené okurky a jablka zbavená jadřinců. Petrželku a pažitku nasekáme nadrobno. Z oleje, nálevu z okurek, octa, soli, pepře a cukru umícháme silnou zálivku. Jakmile máme v míse veškeré ingredience, promícháme. Nakonec přidáme jogurt a smetanu. Hotový salát necháme několik hodin odležet.
zdroj foto: shutterstock