. Ingrediencí, surovin, koření a chutí, s nimiž můžeme volně čarovat, je téměř nekonečné množství. Jedna plodina však zůstává už po staletí nenahraditelnou. Plodina, která neoslní extrémně výraznou chutí, a přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů, ani delikátní menu v restauracích. To vše umí jen brambora.
Její příjezd do evropských zemí nebyl z počátku nijak očekávaný, ba dokonce žádaný. Nezvaná a nová lahůdka z Jižní Ameriky Evropany spíše děsila, než že by je potěšila. Například král Bedřich Veliký, velký milovník a propagátor brambor, musel dokonce nechat pole hlídat vojáky před sedláky, kteří chtěli zabránit zavádění novinky a pole ničili. Po dlouhých letech, kdy se brambory těšily i nevídané reklamě přímo od Ludvíka XVI. a Marie Antoinetty, která si jejich květy nechala zdobit šaty, aby je zpopularizovala, si nakonec vydobyly své postavení. A byly to právě brambory a v nich obsažený vitamin C, který ochránil Evropu od cyklických hladomorů a epidemií kurdějí. U nás se však začaly pěstovat až kolem 18. století, a to na Příbramsku, Jáchymovsku a Vlašimsku. Dnes si bez nich náš život neumíme představit a právem jsou označovány jako náš „druhý chléb“.
Kromě toho, že nyní patří mezi nejběžnější potraviny, které se objevují v našich sklepích, komůrkách, špajzech a v neposlední řadě na našich jídelních stolech, jejich úloha se rozšiřuje dále zejména v potravinářství, ale také ve farmacii, zdravotnictví a průmyslových odvětvích. Mimo jiné se jedná o nízkoenergetickou potravinu, obsahující velké množství minerálů, vitamínů i dalších látek důležitých pro výživu organismu.
Brambory nejčastěji konzumujeme jako přílohu, ale lze z nich připravit i široká škála samostatných pokrmů. Jako jedná z mála surovin se dá totiž péct, vařit, smažit, zapékat i nadívat. Mnohdy ale stačí málo, aby byl potenciál této plodiny využitý na 100 %. Inspirujte se snadnými recepty, které dopomohou k perfektnímu výsledku vašeho kulinářského umění.
V jednoduchosti je krása, zkuste proto ten nejsnazší recept z brambor, který si zamilujete!
Pečené brambory s máslem a česnekem
Že se vám zdá tento recept příliš fádní? Nenechte se mýlit, vyzkoušejte brambory připravit přesně podle našeho postupu a uvidíte sami, že nemusí sloužit jako příloha, ale klidně si je vychutnáte samotné jen tak.
Budete potřebovat:

- 0,5 kg brambor (nejlépe raných)
- 100 g másla
- 5 stroužků česneku
- pár kapek oleje
- sůl
- bylinky na ozdobu
Brambory neloupejte, jen je se slupkou důkladně omyjte a nakrájejte na kolečka vysoká cca půl centimetru. Vyskládejte je vedle sebe na olejem vymazaný plech, posolte a pečte dozlatova na 180 stupňů. Jakmile jsou brambory téměř měkké, potřete je pomocí mašlovačky rozpuštěným máslem s rozmačkaným česnekem. Dejte si záležet, aby na každé bramboře vždy byly i kousky česneku. Takto pomazané brambory dejte do trouby na dalších 10 minut, aby byly krásně křupavé a uvnitř měkké. Podávat můžete ozdobené bylinkami, k masu s omáčkou, zelenině nebo samotné se sklenicí studeného mléka.
zdroj foto. shutterstock