Kdyby někdo vyhlásil soutěž o nejdůležitější protein (bílkovinu) v našem těle, pravděpodobně by to vyhrál kolagen. Samozřejmě, všechny proteiny jsou důležité a vzájemně spolupracují. Kolagen je však „lepidlo“, díky kterému drží pohromadě svaly, kůže, chrupavky, vlasy, nehty, zuby, sliznice… „Kolagen je bílkovina s vláknitou strukturou. Jeho úkolem je zpevňovat, posilovat a regenerovat tkáně,“ říká rehabilitační lékařka, MUDr. Ivana Húšťová.
Náhrada z oslí kůže
Je naší neodmyslitelnou součástí, a proto se vědci už léta zabývají tím, jak jej tělu dodat. I to je důvod, proč v současnosti neuběhne den, aby se nějaká informace o kolagenu nedostala do naší pozornosti. Je zmiňován v časopisech, v reklamách, narazíte na něj i v supermarketu. Než však nastal tento kolagenový boom, předcházely mu fascinující vědecké i pseudovědecké pokusy.
Například již ve staré Číně se v medicíně používalo tzv. ejiao – želatina, která se získávala z kůže osla, zejména z jeho zadku. Omlazující a léčivé účinky tohoto „kolagenu“ údajně oceňovala i Yang Yuhan, taoistická mniška, manželka císaře Xuanzonga z dynastie Tchang (618 – 907), která byla považovaná za jednu ze čtyř krás Číny.
Vědecké pokusy
Naši rodiče či prarodiče si zase dělali vývary nebo huspeninu z hovězích kostí a kůží. Výraz „kolagen“ samozřejmě neznali, ale věděli, že toto jídlo je chutné a zároveň pomáhá kloubům a svalům.
I evropští vědci se mnoho desetiletí snažili najít ideální zdroj kolagenu pro zdraví a krásu. Extrahovali ho různými způsoby, převážně z kůže skotu. Takto získaný kolagen měl však poškozené trojzávitnice, nebyl tedy biologicky aktivní. Přesto je u některých kosmetických aplikací užitečný, ačkoliv nemůže konkurovat biologicky aktivnímu kolagenu.
„Vědci dlouhá léta hledali způsob, jak získat kolagen ve formě peptidů, což jsou bioaktivní molekuly, které organismus lépe absorbuje, a proto mají i lepší účinky,“ říká Katarína Demetriou, majitelka kosmeticko-farmaceutické společnosti Pharma MKL.
Objev z mořských hlubin
Přelom přišel v 80. letech minulého století, kdy se vědcům v Gdaňsku podařilo extrahovat kolagen z kostí mořských ryb. Jako nejlepší metoda k jeho získání se ukázala hydroizolace, díky níž zůstával kolagen nepoškozený, a tedy biologicky aktivní. Téměř identický s kolagenem, který syntetizují organismy savců.
Ačkoliv je dnes nabídka kolagenu široká a můžeme si jej doplňovat ve formě pilulek, prášku či injekcí, podle vědců je nejúčinnější právě bioaktivní kolagen v tekuté formě. „Díky tomu, že se dá pít, se ho do organismu vstřebá největší množství a peptidy kolagenu se dostanou všude tam, kde je tělo potřebuje,“ vysvětluje Katarína Demetriou.

Možná si teď řeknete, že stačí, abyste do jídelníčku zařadili jednou týdně tuňáka a jednou lososa. Určitě je to rozumné, ale dostatek kolagenu tím nezískáte, protože ačkoli se nachází v rybím mase, mnohem víc ho tito živočichové mají v částech, které obvykle nejíme – v šupinách, v kostech, v očních bulvách a v játrech. „Proto doporučuji pravidelně užívat bioaktivní kolagen v tekuté formě. Naše výzkumy dokázaly, že nejúčinnější je, pokud se užívá večer,“ doporučuje Katarína Demetriou z Pharma MKL.
Přestože je z ryb, vůbec nemusí mít rybí pachuť. Naopak, může chutnat dobře, například jako lesní ovoce. Večer si dopřejete chutný doušek a ráno je vaše tělo zase o něco pružnější, vlasy a nehty pevnější, chrupavky odolnější a pleť vypnutější. Samozřejmě, při pravidelném užívání. Zapomínat bychom přitom neměli ani na vitamín C – zejména na čerstvé potraviny, které tento vitamin obsahují. Podporuje totiž vstřebávání kolagenu do těla.
Co zařadit do jídelníčku na podporu produkce a vstřebávání kolagenu?
- Ovoce: jahody, borůvky, maliny, ostružiny
- Zeleninu: červenou papriku, brokolici, růžičkovou kapustu, špenát, brambory, česnek, cibuli
- Přiměřené množství masa a ryb
- Sýry
- Vlašské ořechy, lněná semínka, rybí tuk
Typy kolagenu
Podle toho, kde se kolagen v těle nachází, resp. jaká je jeho funkce, rozeznáváme až 12 typů kolagenu. 5 z nich patří mezi základní a navzájem se od sebe liší mírou mineralizace, což má vliv na konečnou tvrdost a pevnost kolagenu.
- Typ I – nejrozšířenější, tvoří až 90% kolagenu v těle a nachází se v kůži, ve šlachách, vazivu a kostech
- Typ II – potřebují klouby
- Typ III – tvoří strukturu měkčích tkání: tělesných orgánů, svalů, tepen
- Typ IV – tvoří vrstvu základní membrány, tedy epitelu, která se nachází nejen na povrchu kůže, ale na povrchu každého orgánu
- Typ V – nachází se v placentě, v buněčných površích, vlasech a nehtech
ZDROJ FOTO – ISTOCK A ARCHIV SPOL.