Podoba salátu víří domácí atmosféru u více než poloviny Čechů, ukázal exkluzivní průzkum obchodů Albert.
Receptů a podob bramborového salátu existuje spousta. Každý z nás má o něm však vlastní představu. Podle průzkumu obchodů Albert o podobě bramborového salátu diskutuje více než polovina (56 %) Čechů. 24 % dotázaných řeší debaty kompromisem, který bere v potaz požadavky členů rodiny. Mezi další řešení patří podávání dvou či více podob salátu (11 %) nebo vytvoření společného základu, který následně rozdělí na části a dochutí podle individuálních preferencí (10 %). Z těch, kteří nad podobou salátu debatují, se 6 % Čechů musí spokojit pouze s jednou verzí bramborového salátu, bez ohledu na své vlastní preference.
Diskutujeme o zelenině i majonéze
Češi se nejčastěji přou o cibuli, dalšími ožehavými přísadami jsou hrášek, celer, ale i majonéza. I přesto, že je cibule nejvíce diskutovanou surovinou, do bramborového salátu ji nakonec nakrájí 75 % Čechů. Hrášek do něj přidá 67 %, celer čtyři lidé z deseti a majonézu každá osmá domácnost. „Bramborový salát, jak ho mají Češi nejraději, bych do každodenního jídelníčku určitě nedoporučila. Správným nahrazením určitých surovin, například výměnou majonézy za jogurt, přidáním více zeleniny nebo ubráním soli, může být ale vhodnou přílohou k odlehčení sváteční večeře,“ komentuje Alena Paldusová, manažerka vzdělávacího programu Zdravá 5 a dodává: „Samozřejmě když si jednou do roka dopřejeme tuto klasiku, ničemu to zásadně neuškodí. Důležitý je vyvážený jídelníček po celý rok.“ Kromě tradičních surovin dáváme do salátu i některé méně obvyklé ingredience například lák z okurek, worcester, slanečky nebo kapary.
Regiony rozděluje paprika i uzeniny
Regionální rozdíly v používání surovin do bramborového salátu jsou nejvýraznější u papriky. Zatímco na Moravě ji do něj nakrájí 23 % obyvatel, v Praze je to pouze 6 %. Moravané v salátu nemají rádi masné výrobky, přidává je tam pouze jedna čtvrtina. Naopak polovina Čechů si bez salámu nebo šunky neumí salát představit.
Diskuse o surovinách se liší napříč regiony. Pražané se nejčastěji přou o hrášek (20 %), na druhém místě je salám (19 %) a na třetím cibule (15 %). I přesto, že hrášek je v Praze nejčastěji diskutovanou surovinou, do salátu jej přidává až polovina z nich. Cibuli pak přikrájí každý sedmý z deseti Pražanů. Naopak salám přidávají pouze tři z deseti obyvatel hlavního města.
Na Moravě jsou nejvíce diskutovanými surovinami majonéza a hrášek (14 %), na třetím místě je celer s necelými čtrnácti procenty. Majonézu do salátu nakonec přimíchá osm z deseti Moravanů a hrášek přisypou tři čtvrtiny.
Obyvatelé Čech se přou o cibuli (16 %), dále pak o hrášek (12 %) a salám (10 %). I přesto, že je cibule nejčastější surovinou, o kterou se sváří, do salátu ji nakrájí tři čtvrtiny obyvatel regionu. Hrášek při přípravě použije 65 % Čechů a salám čtyři z deseti lidí.
Zdroj foto: archiv spol.