Beskyd 1129 Cafe Cafe s decentními tóny exotiky v sobě skrývá 40% tříletý švestkový destilát s macerátem z kávových zrn a kakaových bobů. Tajemstvím delikátního Beskydu 1129 Willi Willi je opět 40% destilát, tentokrát čtyřletý, z hrušek Williams, obohacený o macerát ze zeleného čaje Chun Mee. Chuť i vůně této znovuzrozené legendy s designem vesmírného architekta Tomáše Rouska a jeho ženy Veroniky Rousek Rabas, vás uchvátí od prvního doušku.
Od Valachů k panu Kohnovi
Beskyd 1129 z frenštátské destilérky FLERET odkazuje k dobám, kdy do našich krásných, ale drsných nejvýchodnějších hor přišli karpatští Valaši a s nimi pastevectví, salašnictví a jeden neotřelý obchodní artikl. Valaši totiž prodávali ovocné pálenky, ozvláštněné maceráty z bylin i kávy, spolu s produkty z ovcí. Právě ty učarovaly zakladateli druhé nejstarší destilérky u nás, panu Jakubu C. Kohnovi natolik, že získal tajný, po generace předávaný recept. A po čase začal sám ve Frenštátě vyrábět pálenky například s maceráty kávy a čokolády.
Tak alespoň popisuje výrobu slivovice Tomáš Novák z destilérky FLERET, kde odpovídá mimo jiné za inovace a obchod. Tato destilérka má nejen historii dlouhou, ale nanejvýš zajímavou, navíc úzce propojenou s Valašskem a Beskydami. Frenštátský měšťan, pan Jakub C. Kohn, dostal v roce 1850 nápad. V zásadě jednoduchý – chtěl zachovat na delší dobu to, co zdejší kraj nabízel a nabízí, tedy ovoce a pak bylinky. Založil tedy rodinnou firmu s názvem „Velkopalírna borovičky, slivovice a lisování ovocných šťáv“.
Takhle to vypadá jednoduše, ale Jakub C. Kohn chtěl mít vše dotažené k dokonalosti. Na svých výpravách na kopčiska si všímal, na jakých bylinkách si místní zvěř pochutnává, a zajímalo ho, co místní pastevci pili a pijí. Ti mu také vyprávěli, že je dávným zvykem si na pastvu vzít bylinkový čaj nebo kávu z cikorky či šípkových jadýrek s trochou pálenky pro zahřátí. Jakub C. Kohn neúnavně zkoušel, testoval jednotlivé odrůdy ovoce i různé poměry vypeckovaného a nevypeckovaného ovoce, zkoušel maceráty z nejrůznějších bylinek a bobulovin, dokud nebyl spokojen. Vyplatilo se. Podnik si vysloužil skvělé jméno a brzy rozváželi destiláty a likéry po celé Moravě a Slezsku i Čechách. Firma později přešla z otce na syna Felixe a v rukách Kohnových zůstala až do roku 1943. Pak nastala padesátiletá pauza, než roku 1991 obnovila destilérka po dohodě s vnučkou pana Kohna výrobu pod novým názvem FLERET.
Slivovice do kávy nebo naopak?
Těžko říci, jak by si destilérka vedla, kdyby se u jejích dveří jednoho dne neobjevil pan Baran, poslední žijící míchač od pana Kohna. Přinesl s sebou velkou tašku plnou starých lahví, receptur a etiket. Tradice byla navázána. Sto sedmdesát let starý příběh čistých ovocných destilátů a likérů, které si v sobě nesou to nejlepší ze sluncem políbeného ovoce, paměť čiré beskydské vody a horských bylin, mohl pokračovat.
A co vlastně pan Kohn při návštěvě pastevců v kopčiskách objevil? Destilát ze švestek nebo hrušek s macerátem kávy či čaje, který dávní pastevci pili vlastně naopak podle hesla „na to gořalenka na svět přišla, aby starost z hlavy vyšla“. Právě tohle začali nyní v destilérce FLERET opět vyrábět.
Základem je čistý ovocný destilát, ne líh
„Bázi jedinečného Beskydu 1129 představuje čistý, přírodní ovocný destilát s obsahem alkoholu 40 %, který vzniká tradičními postupy bez doslazování ovocného kvasu nebo přidáváním lihu, a před dalším zpracováním ještě několik let zraje. To je jedinečné – většina výrobců jde totiž podstatně jednodušší a levnější cestou, kdy bázi likéru tvoří líh. Vyzrálé destiláty se ještě ochucují cukrovým rozvarem,“ říká Tomáš Novák, duchovní otec této inovace frenštátské destilérky FLERET.
Káva k trnce, čaj k hrušce
Základem Beskydu 1129 Cafe Cafe je čtyřicetiprocentní tříletý švestkový destilát. „V tomto čistém přírodním destilátu připravujeme maceráty ze směsi kávových zrn a kakaových bobů. Oba maceráty se připravují samostatně, poté se míchají a několik týdnů společně vše odpočívá v nerezových tancích. Kávová zrna typu Arabica vybíráme primárně z jihoamerických států jako jsou Kolumbie, Chile, Bolívie apod.,“ prozrazuje Tomáš Novák.
Beskyd 1129 Willi Willi v sobě naproti tomu skrývá čtyřicetiprocentní čtyřletý destilát z královny mezi hruškami – odrůdy Christ-Birne Williams – s macerátem z lístků zeleného čaje Chun Mee. „Tento čaj vyniká lehce nasládlou chutí a svou aromatikou připomíná vůni lesa a medu. Cesta k této kombinaci byla velmi dlouhá, ale po přechutnání jednotlivých vymacerovaných čajů jsme se rozhodli právě pro čaj Chun Mee jakožto ideální pro kombinaci s Williamskou“, dodává Tomáš Novák.
Hvězdný obal
Neotřelý je i design lahví, z nichž promlouvá pokora k úchvatnému Beskydsku, připomínajícímu ztracený ráj, k tradicím a rukodělným postupům dávných předků. Za návrhem stojí světově známý pár architektů a designérů, Tomáš Rousek a jeho žena Veronika Rousek Rabas. Ručně malované motivy, typické pro Beskydsko, jsou přitom přeneseny do digitální formy a přímo natištěny na každou láhev. Vše je dovedené k dokonalosti. Číslo 1129 odkazuje k nadmořské výšce majestátního Radhoště, který je na dohled od frenštátské destilérky FLERET.
Prodej a cena
Beskyd 1129 se prodává ve dvou objemech: pro maloobchod je určena 0,5l láhev, která se prodává např. v síti Albert za 529 Kč, větší 0,7l láhev je určena pro podávání v barech, hotelech a restauracích.
Zdroj foto: archiv spol.