neděle 22. prosince 2024

Báječné plněné papriky v omáčce z čerstvých rajčat

Ty můžete naplnit namísto mletým masem skvěle ochucenou směsí ze sójového masa a vykouzlíte tak vegetariánské jídlo za pár korun.

Vyzkoušejte recept podle Katky Neumannové a vychutnejte si léto s voňavým a chutným jídlem plným minerálů a bílkovin!

Co budete potřebovat?

Ingredience na rajskou omáčku:

  • 40 g másla
  • 1 středně velká cibule
  • 1 000 ml zeleninového vývaru
  • 500 g rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 80 g hladké mouky (nebo dle potřeby)
  • 3 bobkové listy
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 lžičky kuliček pepře
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • třtinový cukr
  • sůl

Ingredience na plněné papriky:

  • 6 paprikových lusků
  • 500 g sójového masa
  • 100 g vařené rýže
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci domácího kečupu
  • 150 g nastrouhaného celeru a mrkve v poměru 1 : 1
  • sůl a koření dle chuti (doporučujeme majoránku a mletý pepř)

Jak postupovat:

Nejprve uvařte si doměkka rýži.

Mezitím co se rýže vaří, na pánvi zpěňte nakrájenou cibuli a česnek s nastrouhanou mrkví a nastrouhaným celerem. Odstavte z plotny.

Sójové maso uvařte, sceďte všechnu vodu a rozmixujte ho do podoby mletého masa. Důkladně promíchejte s uvařenou rýží, domácím kečupem, kořením a zeleninovou směsí z pánve.

Paprikovým luskům odkrojte stopku a naplňte je vegetariánskou směsí. Plněné lusky vložte do vymazaného pekáčku a nechte je péct při 200 °C po dobu 20 až 25 minut.

Rajčata vložte do vyšší mísy a zalijte je horkou vodou. Po 10 minutách z nich půjde lehce svléknout slupka.

V hrnci rozpusťte máslo a zpěňte na něm pokrájenou cibuli. Přidejte mouku, a po minutce máte hotovou jíšku. K jíšce přidejte na kostky nakrájená loupaná rajčata, zeleninový vývar i všechno koření.  Přiveďte obsah hrnce k varu a nechte ho 20 minut probublávat. Pravidelně kontrolujte, aby se připravovaná omáčka nepřipálila. Na trhu jsou ale i indukční desky, které mají automatické funkce a udrží přesnou teplotu pokrmu bez připálení, jako třeba MORA VDIS 658 FF.

Nakonec přidejte rajský protlak, vyndejte kuličky koření a vše společně rozmixujte na hladkou omáčku. Omáčku ještě chuťově dolaďte tmavým třtinovým cukrem a případně dosolte.

Něco navíc:

Věděli jste, že papriky a rajská jablíčka nejen skvěle chutnají, ale navíc obsahují velké množství vitaminu C? Posilují imunitu, trávení i tvorbu hormonů pro potřebný klid. A proto bychom je měli tělu dopřát častěji. Stejně jako aktivní pohyb, který pomáhá podporovat i dlouhodobá ambasadorka značky MORA – legendární sportovkyně a olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Katka v této roli svým fanouškům i široké veřejnosti ukazuje, jak vyváženě jíst i aktivně trávit volný čas. A právě sport, setkání se známými lidmi i zábavu si můžete dosyta užít i s celou rodinou na právě probíhajícím Lipno Sport Festivalu, v němž se angažuje i Katka Neumannová. Letošní 12. ročník proběhne od 11.8. do 20.8.2023 a je programově opravdu hodně bohatý. Od pondělí 14.8. tady bude i  stánek MORA se spoustou soutěží i oblíbeným cvičením MORAgym s další ambasadorkou značky Hankou Kynychovou.

Pokud vybíráte novou varnou desku, máme pro vás tip!

Indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. Díky účinným oktagonovým induktorům můžete s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu. Bez problémů tak můžete vařit v libovolném nádobí – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem. Přesně tak, jako na starých kachlových sporácích. Skvělé jsou i automatické programy pro rychlý var velkého množství vody, pro pomalé dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění choulostivých potravin, udržování v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Doporučená cena je 12 990 Kč.

zdroj foto / archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.