neděle 22. prosince 2024

Báječné jerky podle Míši Hávové a Petra Říbala

Vyzkoušejte lahodné plátky skvěle ochuceného sušeného hovězího masa. Tato šetrně připravená pochoutka z libové svaloviny je skvělou zásobárnou proteinů s minimem tuku – a bez konzervantů. Hodí se jako zdravé mlsání k televizi i skvělá zásobárna energie, až se zase budeme moci pohybovat venku na čerstvém vzduchu. Velikou výhodou je, že vydrží. Tedy pokud se na chutné a voňavé plátky nevrhnete hned poté, co je vyjmete ze sušičky.

Sušení je jedním z nejstarších způsobů úpravy jídla určeného pro dlouhodobé skladování. Už staří Egypťané využívali tuto metodu pro skladování masa, ovoce i ostatních potravin. Sušení masa přivedly k dokonalosti severské národy, Afričané, a hlavně Indiáni, kteří používali pro solené sušené plátky masa označení jerky.

Ani v našich končinách není sušení potravin žádnou novinkou – odedávna si lidé sušili ovoce, bylinky, houby, krutony z bílého pečiva či chleba. A milovníků masových pochoutek zvaných jerky také kvapem přibývá. Jerky jsou tence nakrájené plátky libového očištěného masa, marinované a následně sušené, případně někdy i zauzené. A jak na vaše první jerky? Vyzkoušejte recept oblíbené moderátorské dvojice, Michaely Hávové a Petra Říbala. Stojí za to!

Suroviny:

  • 0,5 kg masa, např. hovězí zadní
  • 1 zarovnaná čajová lžička soli
  • 2 zarovnané polévkové lžíce cukru
  • 4 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa
  • další možnosti podle vaší chuti: chilli, uzená paprika, Hoisin omáčka, med, bylinky, mixované ořechy
  • sušičku Gorenje

Postup:

Důkladně očištěné maso lehce zmrazíme, aby se snáz krájelo, a nařežeme přes vlákna na 5 mm plátky. Čím užší, tím rychleji se bude maso sušit. Dáváme pozor na to, aby byly všechny plátky stejně silné a sušily se pak rovnoměrně.

Maso naložíme do marinády, kterou vytvoříme ze všech ingrediencí, důkladně promícháme, a marinujeme ideálně 24 hodin.

Poté necháme odkapat a vyskládáme na síta sušičky. Ideální je pětipatrová sušička Gorenje FDK500GCW s výškově nastavitelnými pláty a s regulací teploty. Sušíme při 70 °C asi 5 až 7 hodin.

Nová sušička Gorenje FDK500GCW

Díky praktické sušičce potravin FDK500GCW od společnosti Gorenje si můžete pochutnávat na sušených jablkách, švestkách, banánech a rozinkách kdykoliv na ně dostanete chuť při zachování minerálních látek a vitaminů.

A zvládne vám připravit i spoustu dalších dobrot. V zařízení lze sušit také zeleninu a houby do polévky, bylinky na vaření nebo na léčivé čaje. Nebo také plátky marinovaného masa.

Sušička sází na moderní elektronické ovládání prostřednictvím LCD displeje a přináší možnost elektronické regulace teploty mezi 35 až 70 °C, aby bylo dosaženo maximálního uchování přírodních látek. Stejně tak má k dispozici časovač pro pozdější vypnutí.

Do sušičky lze přitom naskládat i přes její kompaktní rozměry velké množství ovoce, zeleniny, bylinek nebo hub, neboť nabízí hned pět plat s nastavitelnou výškou. Můžete se proto spolehnout na to, že potraviny budou s tímto pomocníkem rovnoměrně usušené.  Velkou předností je i průhledný design – letmým pohledem tak hned zjistíte, jak daleko je proces sušení.

Průměr sušící plochy je 31cm, časovač funguje v rozmezí 30 minut až 19,5 hod. Výkon ohřevu je 450W. Sušička má automatické vypnutí pro větší bezpečnost.

Doporučená cena je 1 499 Kč.

Více informací: www.gorenje.cz

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.