VAJÍČKOVÁ SVAČINA SE SKYREM

Ingredience
60 ml bohušovického SKYRU Natur
1/2 citronu
Sůl
Mletý pepř
2 lžíce olivového oleje
2 vejce
1 polévková lžíce nasekaných bylinek, jako je bazalka, kopr, pažitka, nebo petržel
Postup
V malé misce smíchejte SKYR a citronovou šťávu (slupku od citronu nevyhazujte). Dochuťte solí a pepřem.
V nepřilnavé pánvi na středně vysoké teplotě zahřejte olivový olej. Vylejte do ní vejce rozmíchaná v hrnku, posypte trochou soli a pepře. Snižte teplotu plotny a přikryjte pánev poklicí. Nechte omeletu vařit v páře, dokud není pevná. Hotovou omeletu dejte na talíř a navrch rozetřete skyrový dip. Pokapejte zbývajícími kapkami citronu a posypte bylinkami.
SMETANOVÉ SKYR TĚSTOVINY SE SLANINOU A HRÁŠKEM

Ingredience
500 g těstovin
400 g hrachových lusků (mražených)
2 lžičky olivového oleje
4 plátky silně řezané slaniny
200 g bohušovického SKYRU Natur
80 g parmezánu
Sůl a mletý pepř
Šťáva z půlky citronu
Hrst čerstvé pažitky
Postup
Přiveďte k varu velký hrnec slané vody a vložte do něho těstoviny. Těsně před tím, než budou hotové, přidejte hrachové lusky a znovu přiveďte k varu. Mezitím nakrájejte slaninu na malé kousky, zahřejte na pánvi olivový olej a za občasného míchání slaninu opečte. V závislosti na tom, jak byla slanina prorostlá, odlejte přebývající tuk, v pánvi by měly zůstat asi dvě polévkové lžíce.
Slejte těstoviny s lusky a po odkapání je smíchejte se slaninou. Přidejte SKYR a parmazán. Pokud je směs příliš hutná, můžete přidat trochu vody. Dochuťte směs solí, pepřem a šťávou z citronu. Podávejte ozdobené nastrouhaným sýrem a nakrájenou pažitkou.
Zdroj foto: archiv spol.