sobota 19. dubna 2025

Palačinkový den

Palačinkový den letos připadá na úterý 5. března před Popeleční středou, kterou začíná tradiční 40 denní velikonoční půst

Palačinky už dávno nejsou jen rychlým a jednoduchým pokrmem pro děti, jak tomu v našich končinách bývalo. Jde o světový trend v gastronomii, který nabízí neomezenou možnost kombinací chuťových i vizuálních vjemů. Pro svou jednoduchost a zároveň širokou škálu možností přípravy, i dochucení zvolenou náplní, si tato pochoutka zaslouží svůj den.

Původ tohoto svátku je spojován s tradicí, že před začátkem půstu je nutné sníst všechny zásoby, které jsou doma, a také se pořádně najíst a připravit na rituální období půstu. Dnes už asi velmi přísný půst drží málokdo, přesto si před jeho začátkem můžete dopřát pořádnou dávku výborných palačinek.

Podělte se v tento den se svými blízkými právě o vaši nejoblíbenější variantu dokonalé palačinky a opravdu si tento sváteční den vychutnejte.

Základem dokonalých palačinek jsou určitě čerstvé suroviny a fantazie – rozhodně se však neobejdete bez kvalitní pánve. Palačinková pánev Expertise (C6203852) značky Tefal o průměru 25 cm s indikátorem teploty THERMO-SPOT® spolu s 6vrstvým nepřilnavým povrchem TITANIUM EXCELLENCE zaručí dokonalou texturu i chuť připravovaných pokrmů. Své palačinky tak můžete připravovat třeba i bez přidání tuku. Pánev je vhodná pro všechny typy ohřevu, včetně indukce. Doporučená cena pánve Tefal Expertise vyrobené ve Francii je 989 Kč.

Recept na prvotřídní palačinky s ananasem

1 dávka těsta na palačinky (250 ml plnotučného mléka, 1 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 140 g hladké mouky)

6 silných koleček čerstvého ananasu třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí 3 lžíce másla

Postup

Podle tradičního receptu na palačinky připravte 6 palačinek.

Kolečka ananasu obalte v připravené směsi třtinového cukru a skořice. V pánvi přepusťte máslo, přidejte ananas a zprudka opečte.

Položte palačinky na servírovací talíř, do každé vložte nakrájené kolečko ananasu, přelijte máslem a ozdobte čerstvým sezónním ovocem.

Palačinkové dortíčky s mákem, tvarohem a povidly

Ingredience:

2 hrnky mléka
2 hrnky hladké mouky Babiččina volba
špetka soli
4 vejce
2 lžíce máku
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce rumu
Máslo na smažení palačinek
Na podávání: povidla, polotučný tvaroh ve vaničce, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citronové kůry
Na ozdobení: čerstvé švestky

Postup:

1. Vyšlehejte vejce s mlékem, vanilkovým extraktem a rumem.

2. Postupně zašlehejte všechnu mouku, sůl a mák.

3. Na pánvi rozehřejte máslo a smažte stejně velké palačinky – velikost záleží na vás a na tom, jaký průměr dortíků si přejete. Můžete připravit několik malých dortíků a nebo jeden velký dort, který při podávání budete krájet.

4. Až budete mít hotové palačinky, smíchejte tvaroh s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou.

5. Postupně na sebe skládejte palačinky a střídavě vrstvy natírejte tvaerohem a povidly.

6. Dortíky ozdobte čerstvými švestkami a posypte moučkovým cukrem.

Značka Tefal pro vás 5. 3. 2019 připravila Palačinkový den jak se patří – připravte svou dokonalou palačinku, postněte fotku na Instagram, přidejte hashtag #PalacinkovyDen a označte @TefalCZ a @Honorczsk Oba kanály musíte také sledovat. Výherce s nejhezčí fotkou podle našeho výběru získá zbrusu novou palačinkovou pánev Expertise. Fotku s největším počtem lajků oceníme mobilním telefonem Honor Play. Soutěž trvá do konce března.

Zdroj foto: archiv společností