sobota 19. dubna 2025

Párance s pečeným česnekem od Pavla Berkyho

Máte pocit, že v této době vám stouply náklady za jídlo? Není se čemu divit. V současné době většina pracuje z domova, děti nechodí do školek a škol, a tak častěji nakupujeme a vaříme. Přinášíme recept na pokrm, který není na přípravu složitý, cenově výhodný a přitom je výsledný pokrm chutný.

ngredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 120 ml vody
  • 0,5 polévkové lžíce soli
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 hlava česneku

Postup:

Celou neoloupanou hlavu česneku dáme péct do trouby na 190°C na přibližně 30 minut, nebo do změknutí. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Z mouky, vody a soli uhněteme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto necháme 10-15 minut odpočinout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme 1 lžící soli (voda by měla být pořádně slaná, jako moře).

Vychladnutý česnek rozebereme na stroužky a z každého vytlačíme vnitřek do menší misky. Pořádně osolíme podle chuti a vymícháme česnekovou pastu.

Odležené těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rukami vyválíme dlouhý válec, ze kterého páráme cca 10 cm dlouhé kusy přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit (cca 1 minutu). Poté cedníkem či sítem vybereme do mísy. Každou várku zalijeme lžící oleje a promastíme, aby se párance neslepily. Nakonec všechny párance smícháme s česnekovou pastou.

Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. petržel či kopr.

Zdroj foto: archiv Pavla Berkyho

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.