středa 3. prosince 2025

Sladká inspirace s recepty z kaki Bouquet

Pokud milujete sladké a rádi zkoušíte nové chutě, je čas pustit do kuchyně kaki Bouquet. Toto podzimní ovoce se skvěle hodí do dezertů – je přirozeně sladké, krásně měkké a po tepelné úpravě získá příjemnou konzistenci. Jeho výrazná oranžová barva navíc dodá každému dezertu slavnostní vzhled.

Následující recepty ozvláštní sladkou kuchyni a kaki v nich hraje hlavní roli. Vyzkoušejte jemný koláč se smetanou, rychlý a voňavý kompot s badyánem nebo palačinky s karamelizovaným kaki – jednoduché recepty, které promění obyčejné chvíle ve sladké potěšení. 

Koláč se smetanovou náplní, šťavnatým kaki a malinami představuje dokonalý dezert, který potěší oko i chuťové buňky. Křehké těsto s jemnou krémovou vrstvou je doplněné ovocem, které se při pečení krásně rozvoní. 

Připravte si: 

2 kaki Bouquet 250 g listového nebo křehkého těsta 

300 g zakysané smetany 

150 g měkkého tvarohu 

150 g moučkového cukru 

1 lžičku nastrouhané citronové kůry 

2 žloutky 

maliny 

Těsto vyválejte a přendejte do máslem vymazané kulaté formy. Zakysanou smetanu prošlehejte s tvarohem, citronovou kůrou, cukrem a žloutky. Směs naneste na těsto a rozetřete. Přidejte na půlkolečka nakrájené kaki a doplňte malinami. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodiny. 

Tento rychlý kompot z kaki provoněný badyánem, skořicí a vanilkou přináší hřejivou chuť podzimu do každé sklenice. Hodí se jako jedlý dárek nebo sladká příloha během chladných zimních dní. 

Budete potřebovat: 

8 kaki Bouquet 

1l vody 

4 hvězdičky badyánu 

10 hřebíčků 

1 svitek skořice 

¼ lžičky drcené vanilky 

3 lžíce třtinového cukru 

Kaki oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Použijte pevnější plody. Vodu nalejte do hrnce, přidejte koření a přiveďte k varu. Ovoce vyskládejte do vymytých sklenic a zalejte nálevem. Sklenice pevně uzavřete. Poté je sterilujte 10 minut při teplotě 90 °C. 

Voňavé palačinky s karamelizovaným kaki jsou dokonalou volbou pro víkendovou snídani nebo sladkou odměnu po náročném dni. Jemné těsto, zlatavé ovoce a kapka čokolády tvoří kombinaci, které se těžko odolává. 

Na 4 porce si nachystejte: 

½ hrnku hladké mouky 

½ hrnku špaldové mouky 

1 hrnek mléka 

1 vejce 

máslo na smažení 

špetku soli 

na dohotovení: 

2 kaki Bouquet 

2 lžíce třtinového cukru 

2 lžíce másla 

½ lžičky mleté skořice 

2 lžíce medu 

zakysanou smetanu nebo tvaroh na dozdobení 

rozpuštěnou čokoládu 

V míse prošlehejte vejce a mléko. Pak do směsi zašlehejte obě mouky. Hotové těsto nechte chvilku stát a pak z něho na másle osmažte tenké palačinky. Kaki oloupejte, nakrájejte na plátky pak ještě na drobnější kousky. V pánvi rozehřejte máslo a kaki osmažte. Přisypte cukr, vše promíchejte a kaki nechte zkaramelizovat. Nakonec poprašte skořicí. Palačinky přeložte na poloviny a pak na čtvrtinky. Rozdělte na talíře a nazdobte zkaramelizovaným kaki. Poté přidejte po lžících smetanu nebo tvaroh, a nakonec polejte palačinky rozpuštěnou čokoládou. 

Plody kaki Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *