Následující recepty ozvláštní sladkou kuchyni a kaki v nich hraje hlavní roli. Vyzkoušejte jemný koláč se smetanou, rychlý a voňavý kompot s badyánem nebo palačinky s karamelizovaným kaki – jednoduché recepty, které promění obyčejné chvíle ve sladké potěšení.
Koláč se smetanovou náplní, šťavnatým kaki a malinami představuje dokonalý dezert, který potěší oko i chuťové buňky. Křehké těsto s jemnou krémovou vrstvou je doplněné ovocem, které se při pečení krásně rozvoní.

Připravte si:
2 kaki Bouquet 250 g listového nebo křehkého těsta
300 g zakysané smetany
150 g měkkého tvarohu
150 g moučkového cukru
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
2 žloutky
maliny
Těsto vyválejte a přendejte do máslem vymazané kulaté formy. Zakysanou smetanu prošlehejte s tvarohem, citronovou kůrou, cukrem a žloutky. Směs naneste na těsto a rozetřete. Přidejte na půlkolečka nakrájené kaki a doplňte malinami. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodiny.
Tento rychlý kompot z kaki provoněný badyánem, skořicí a vanilkou přináší hřejivou chuť podzimu do každé sklenice. Hodí se jako jedlý dárek nebo sladká příloha během chladných zimních dní.

Budete potřebovat:
8 kaki Bouquet
1l vody
4 hvězdičky badyánu
10 hřebíčků
1 svitek skořice
¼ lžičky drcené vanilky
3 lžíce třtinového cukru
Kaki oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Použijte pevnější plody. Vodu nalejte do hrnce, přidejte koření a přiveďte k varu. Ovoce vyskládejte do vymytých sklenic a zalejte nálevem. Sklenice pevně uzavřete. Poté je sterilujte 10 minut při teplotě 90 °C.
Voňavé palačinky s karamelizovaným kaki jsou dokonalou volbou pro víkendovou snídani nebo sladkou odměnu po náročném dni. Jemné těsto, zlatavé ovoce a kapka čokolády tvoří kombinaci, které se těžko odolává.

Na 4 porce si nachystejte:
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku špaldové mouky
1 hrnek mléka
1 vejce
máslo na smažení
špetku soli
na dohotovení:
2 kaki Bouquet
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce másla
½ lžičky mleté skořice
2 lžíce medu
zakysanou smetanu nebo tvaroh na dozdobení
rozpuštěnou čokoládu
V míse prošlehejte vejce a mléko. Pak do směsi zašlehejte obě mouky. Hotové těsto nechte chvilku stát a pak z něho na másle osmažte tenké palačinky. Kaki oloupejte, nakrájejte na plátky pak ještě na drobnější kousky. V pánvi rozehřejte máslo a kaki osmažte. Přisypte cukr, vše promíchejte a kaki nechte zkaramelizovat. Nakonec poprašte skořicí. Palačinky přeložte na poloviny a pak na čtvrtinky. Rozdělte na talíře a nazdobte zkaramelizovaným kaki. Poté přidejte po lžících smetanu nebo tvaroh, a nakonec polejte palačinky rozpuštěnou čokoládou.
Plody kaki Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 13 do 28 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.