Čtvrtek 21. listopadu 2024

Jak vypadá výbava správného grilmistra?

Užívat si voňavé dobroty v kruhu přátel či rodiny, to je pro většinu z nás ideální způsob, jak trávit nejteplejší měsíce roku. Na co je třeba při jejich přípravě myslet?

Srdcem zahradní párty je gril a příslušenství k němu

Kvalitní gril je základem každé grilovačky, ať už dáváte přednost plynovému nebo tomu na dřevěné uhlí, kulatému či hranatému. Neobejdete se však ani bez nástrojů na grilování. Ty, které máte v kuchyni, vám určitě nebudou stačit – budete potřebovat speciální grilovací nářadí z ušlechtilé oceli. Vhodnou pomůckou, kterou jistě oceníte, je univerzální vozík. Můžete si na něj odložit ať už zmiňované grilovací nářadí, sadu na krájení, servírovací podnosy, hmoždíř, ale i nezbytnosti jako je olej, bylinky, alobal, utěrky, kuchyňskou chňapku a jiné potřebné věci. To vše pak můžete podle potřeby přesunout, kamkoli se vám to bude hodit. Před grilováním se ujistěte, zda máte dostatek plynu či uhlí, protože bez nich by to vážně nešlo. Před samotnou přípravou jídla nezapomeňte gril rozpálit.

Nepodceňte přípravu stolování

Nenechte nic náhodě a nachystejte pro svoje blízké půvabnou a praktickou tabuli. Základem grilovačky je kromě připravovaných pochoutek také dostatečná zásoba nápojů, které ocení u rozpáleného grilu i samotný šéfkuchař. Neoddělitelnou součástí stolování by tedy měly být i skleničky, respektive sada karafysklenic. Pojďme ale pěkně popořádku. Jestli už máte připravený stůl, přehoďte přes něj ubrus nebo zvolte stylové prostírání v přírodní nebo tmavohnědé barvě. Potom rozmístěte talíře a příbory, jestli budete grilovat steaky, doporučujeme zvolit steakové. Aby si mohli hosté jídlo dochutit, nezapomeňte na stůl připravit pepřenku, láhev na olej, případně jiná dochucovadla nebo mísu se salátem. Ty můžete umístit například na servírovací podnos. Doplňte ještě papírové ubrousky a také sezónní květiny, které dotvoří look stolovaní. Hitem každé zahradní párty určitě budou stylové doplňky z plastu – ať už sady, pohárky, mísy nebo nějaké jiné, které najdete v nabídce XXXLutz.

Grilujte jako šéfkuchař

Jestli už máte všechno nachystané, je čas vrhnout se na samotné jídlo, opravdový vrchol každé grilovačky. Pokud budete připravovat steaky, alfou a omegou je samozřejmě výběr masa. Ať už zvolíte svíčkovou, rib eye, entrecote, tomahawk nebo t-bone, bavette či rump steak, vybraný kus musí mít pěknou jasnou barvu. Maso se krájí kvalitním nožem kolmo na svalová vlákna. Dvacet minut před grilováním maso osolte a sůl vetřete do svaloviny, takže maso nepřijde o šťávu. Okořenění je také důležité a má svoje pravidla. Ideálně smíchejte kvalitní, nahrubo mletý kampotský pepř se solí a vtlačte směs do struktury masa. Koření však můžete přidat i během grilování. Nejlepší možností je rozdrtit v hmoždíři lyofilizovaný nebo čerstvě mletý bílý pepř a použít ho na čerstvě ugrilovaný steak. Během přípravy nezapomeňte na extra panenský olivový olej, česnek a několik čerstvých bylinek jako rozmarýn či tymián.

3V – základní pravidlo grilování ryby

Pokud se chystáte grilovat mořské ryby, měli byste věnovat velkou pozornost jejich výběru. Držte se přitom pravidla 3V: výběr – ideální je si vybrat rybu v rybárně, tam je největší pravděpodobnost, že bude opravdu čerstvá. Vůně – ta by měla být krásně svěží, bez zápachu rybiny. Vzhled – oko ryby nesmí být zakalené, ale jasné a jakoby živé. Ryba je pěkně červená, růžová nebo mírně fialová, za žádných okolností by neměla být nahnědlá. Maso je pevné a pružné, při dotyku prstem se nesmí drobit ani lámat. V rámci rychlého a efektivního grilování šéfkuchaři doporučují vybrat tuňáka nebo lososa. Nezapomeňte, že uvnitř má maso zůstat syrové. Griluje se jen rychle a na povrchu, kde se vytvoří chutná kůrka.

Vrchol gastronomického zážitku
Při grilování nezapomeňte na omáčky. Vybírejte na ně čerstvé sezónní suroviny – například z čerstvých bylinek můžete připravit lahodné pesto, které můžete natřít na maso nebo ryby. Začněte s petrželovou natí, ančovičkami, koriandrem, mátou a česnekem jako skvělým základem pro pesto. Pro nečekanou návštěvu nakrájejte čerstvý chléb a smíchejte kvalitní olivový olej s květinovou solí a dobrým černým pepřem, a chléb do směsi následně namočte. Případně jednoduše smíchejte nivu s trochou mléka a vymačkejte do něj citrón. Pokud máte málo času, nakrájejte cibuli a opečte ji na oleji do zlatova, přidejte kvalitní černý pepř, trochu červeného vína a smetany, chvíli redukujte a na závěr přidejte i trochu lanýžového oleje – za pár minut budete mít fantastickou omáčku na steaky.[1]


[1] Zdroj informácií o jedle www.kampotskekorenie.skwww.kampotskypepr.cz

Zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.