Čtvrtek 19. září 2024

Naplánujte si dokonalou ložnici

Trendy ložnice je minimalistická, co se nábytku týče. Cílem je mít co nejvzdušnější prostor, který je v souladu se spánkovou hygienou. Klíčové je rozmístit dva největší kusy nábytku, kterými jsou postel a šatní skříň. Pokud se budete držet těchto rad, bude vaše ložnice chrámem dokonalého spánku a pohody.

Umístění postele

Největším a nejdůležitějším kusem nábytku je postel. V místě, kde spíme se chceme hlavně cítit bezpečně a příjemně, čemuž napomáhá i její umístění. V ideálním případě byste z postele měli vidět na dveře, což vytváří pocit bezpečí. Ale pozor, protože s hlavou pod oknem by vás rušilo světlo a hluk zvenku. Zato naproti oknu se vám ráno po probuzení může naskytnou krásný pohled třeba do zeleně nebo na blankytně modrou oblohu.

Vhodné uspořádání pro menší ložnici, aniž byste museli slevit na pohodlí dostatečně prostorné manželské posteli, je umístění čela postele k nejdelší stěně, nejlépe doprostřed. Po stranách malé noční stolky a osvětlení volte nástěnné, aby vám neubíralo místo na odkládání knihy nebo osobních věcí.

Velká čtvercová místnost nabízí symetrii. V takové si postel zaslouží stát přímo na středovou osu. Obdélníkový tvar pokoje si zase vyloženě říká o postel vycentrovanou podél jedné z kratších stěn a naproti ní umístění sedacího koutu.

Využijte každý centimetr

Ložnice v moderním pojetí rozhodně nejsou odkladištěm pro různé věci z domácnosti, které není kam jinam dát. Převládá minimalismus. Praktické je proto funkční čelo postele např. i s integrovanými nočními stolky. Je designově velmi působivé a zároveň můžete volit variantu s dvířky nebo policemi.

U nás zatím ještě málo k vidění, ale o to zajímavější, je použít komodu nebo prádelník místo nočního stolku. Zvlášť výhodné je to u boxspringových postelí, které jsou vysoké a tudíž nevadí, že je komoda vyšší než běžný noční stolek.

Šatní skříň

Šatní skříň je po posteli druhým největším a nejdůležitějším kusem nábytku v ložnici. Vhodné místo je blízko vchodu do pokoje, jelikož u okna by skříň zbytečně stínila a ubírala množství denního světla proudícího oknem do pokoje. „Před koupí šatní skříně přesně vyměřte místo, které máte k dispozici. Se správnými rozměry se vejde přesně na centimetr. Kromě šířky je velmi důležitá také hloubka. Počítejte i s místem potřebným na dveře skříně. Skříně s otočnými dveřmi jsou o něco užší než skříně s posuvnými dveřmi, ale zase je nutno počítat s místem na otevření dveří,“ radí Radek Potužák, nákupčí oddělení ložnic XXXLutz. Ujistěte se, že před šatníkem budete mít dostatek prostoru na otevření dveří i převlékání. Jedno křídlo dveří můžete mít i zrcadlové, abyste vždy zkontrolovali svůj outfit. Nezapomeňte vybrat skříň s více přihrádkami, zásuvkami, policemi i šatní tyčí. Možností pro malé pokoje je i rohová šatní skříň, která je opravdovou úsporou místa.

Žádný zbytečný nábytek

Ložnice by měla být co nejjednodušší. Neměl by v ní být žádný přebytečný nábytek. Ložnicové sestavy jsou připravovány tak, aby nabídly kompletní nábytek v jednotném designu, který pro vybavení místnosti budete potřebovat. Postel, šatní skříň a noční stolky. Pokud vám to velikost pokoje umožňuje, můžete přidat ještě prádelník, případně sedací kout, který poslouží jako místo pro čtení knížky nebo beauty koutek.

Tipy jak opticky zvětšit malou ložnici

U malých ložnic využijte co nejvíce vertikální prostor. Skříně až ke stropu. Raději méně hluboké, ale vyšší. Kam se nevejdou skříně, dejte police nebo nástěnné skříňky.

Ložnici můžete vybavit němým slohou nebo praktickým stojanem na šaty. Zaberou málo místa a lze je snadno přemístit.

Lesklé povrchy opticky zvětšují místnost a zároveň jí dodávají dojem vzdušnosti a lehkosti. Dveře se zrcadlem jsou nejen praktické, ale propůjčí ložnici také eleganci. Také sklo v kombinaci se zrcadlem představuje zajímavý designový prvek, který pomůže opticky zvětšit místnost.

Vychytávky v ložnici

Nábytek dotváří ložnici designově a uvnitř něj mohou být různé praktické vychytávky jako výsuvné zásuvky na prádlo, háčky z vnitřní strany dveří na zavěšení pásků, kravat nebo jiných doplňků. Velmi hezkým kusem nábytku jsou lavice s úložným prostorem, které se umisťují k nohám postele. Ty mohou sloužit k uložení ložního prádla, přehozu přes postel nebo sezónních přikrývek.

Z postele rovnou do měkkého

Nikdo nechce ráno vstát a ucítit pod nohama studenou zem. Pokud máte v ložnici tvrdé podlahy, určitě si k posteli pořiďte kobereček nebo umělou kožešinu, do které se vám ráno zaboří chodidla a vy se nebudete třást zimou už při představě, že musíte vstát.

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.