pátek 22. listopadu 2024

Dodržte svá novoroční předsevzetí s recepty na zeleninové nutričně bohaté saláty

S novým rokem opět nastalo období nových zítřků, naděje a vizí! Podle průzkumu si polovina Čechů po svátečním hodování dává za předsevzetí soustředit se na své zdraví a duševní pohodu.

Drůbežářský závod Klatovy proto přináší inspiraci na zdravé a nutričně plnohodnotné saláty – thajský, waldorf, vietnamský a jeden bohatý na bílkoviny!

Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

Obecně známé pravidlo říká, že jídlo činí 80 % úspěchu a pohyb pouze 20 %. Proto se v novém roce zaměřte na komplexnost vašeho jídelníčku, pokud se chcete udržet v kondici, a soustřeďte se spíše na přirozený pohyb v duchu svižných procházek nebo plavání.

Drůbežářský závod připravil čtyři recepty s kuřecím masem na chutné a nutričně bohaté saláty! Kuřecí maso má v jídelníčku zásadní postavení, ve srovnání s ostatními druhy masa má nižší energetickou hodnotu a naopak vyšší zastoupení hodnotných a lehce stravitelných bílkovin.

Tím se skvěle hodí do většiny redukčních jídelníčků. Navíc je velmi oblíbené i mezi těmi nejvybíravějšími strávníky. Obsahuje vitamin B6, niacin, fosfor a již záměnné bílkoviny. Nechte si chutnat!

LEHKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM A VEJCI BOHATÝ NA BÍLKOVINY

Ingredience:

2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,

1 salátová okurka,

3 vejce,

2 hrsti naklíčených semínek dle chuti,

1 balení cherry rajčátek,

1 avokádo,

sůl, pepř, sladká nebo chilli paprika na dochucení,

panenský olivový olej,

šťáva z ½ limetky,

balsamico.

Postup:

1/ Připravte si kuřecí maso, které okořeňte sladkou paprikou, solí a pepřem. Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a zprudka na ní opečte celý steak. Potom stáhněte plamen, podlijte troškovu vody a přiklopte pokličkou, nechte maso chvíli dusit.

2/ Mezitím si v menším kastrůlku uvařte vajíčka „na hniličko“.

3/ Nakrájejte okurku na kolečka a cherry rajčátka na půlky. Do větší mísy vyskládejte na kousky nakrájené maso, uvařená vajíčka a nakrájenou zeleninu.

4/ Vše zakápněte olivovým olejem, balsamicem a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem a dozdobte naklíčenými semínky.

SALÁT WALDORF S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,

4 polévkové lžíce jablečného vinného octa,

40 gramů medu,

110 gramů opražených pekanových ořechů,

400 gramů hroznového červeného vína, nejlépe bez pecek,

2 kusy řapíkatého celeru,

1 kus jarní cibulky,

Mix listových salátů,

1 jablko,

1 granátové jablko,

100 g sýra s modrou plísní,

sůl, pepř, olivový olej a medová hořčice na dochucení.

Postup:

1/ Kuřecí maso očistěte a zprudka opečte z obou stran na olivovém oleji. Osolte a opepřete. Pro zachování šťavnatosti po vytvoření krusty podlijte troškou vody, přiklopte pokličkou a ještě na chvilku stáhněte plamen, maso bude si zachová šťávu.

2/ Listy salátu natrhejte na menší kousky a dejte do mísy. Jablko nakrájejte na tenké plátky, granátové jablko rozpulte a vyberte semínka. Do salátu přidejte filírovaná steak, jablka a kousky modrého sýra.

3/ Vinný ocet smíchejte s medem a trochou horké vody, můžete přidat i medovou hořčici, lehce osolte a opepřete. Salát zalijte medovou zálivkou a dozdobte pekanovými ořechy.

THAJSKÝ SALÁT S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

2 prsní řízky z Drůbežářského závodu Klatovy,

½ salátové okurky,

1 červená cibule,

140 g mungo klíčků,

5 listů z hlávkového salátu,

chilli paprička,

čerstvý koriandr, sůl a pepř

olivový olej,

sezamová semínka.

Na zálivku:

1 lžíce arašídového másla,

citronová šťáva,

1 lžíce kari pasty 

Postup:

1/ Kuřecí prsa potřete olejem. Rozpalte pánev a maso na ní dozlatova opečte. Na konci ho vyjměte a jemně posolte a opepřete.

2/ Zatímco se kuře opéká, nakrájejte si okurku, cibuli a papričku. Roztrhejte listy salátu na menší kousky. Vše promíchejte. Navrch přidejte mungo klíčky, lístky koriandru nebo petrželky s olejem a citronovou šťávou. V misce promíchejte ingredience na zálivku; kari pastu přidávejte postupně – kolik jí tam dáte, záleží na její pálivosti. Maso nakrájejte na tenké proužky a přidejte navrch salátové směsi. Zakápněte polovinou zálivky a zbytek nechte v misce, aby si každý mohl posloužit sám podle chuti. Dozdobte sezamovými semínky.

VIETNAMSKÝ SALÁT S TRHANÝM KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

1 větší kuřecí prso od Drůbežářského závodu Klatovy (nebo zbytek pečeného kuřete),

hlávkový salát,

1 mrkev,

½ červené papriky,

sojové výhonky,

1 malá cibule;

Na zálivku:

3 stroužky česneku,

1 malá chilli paprička,

4 lžíce balsamica,

2 lžíce olivového oleje,

8 lžic citronové šťávy,

3 lžíce javorového sirupu,

sůl, čerstvý koriandr, máta a sezamová semínka,

limetka.

Postup

1/ Kuřecí maso uvařte metodou sous-vide doměkka, nebo dlouho pečte přiklopené a osolené v troubě podlité vodou na nízký stupeň, potom by mělo jít snadno roztrhat vidličkou. Na zálivku oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno, chilli papričku nakrájejte na tenké plátky a promíchejte se zbylými surovinami dohladka.

2/ Hluboký talíř vyložte natrhanými listy ledového salátu. Mrkev očistěte a nastrouhejte na nudličky. Papriku zbavte semeníku a nakrájejte na nudličky, maso natrhejte na jemné proužky. Promíchejte se sójovými výhonky a zálivkou. Naporcujte je na talíře s ledovým salátem.

3/ Bylinky natrhejte nebo nasekejte nahrubo a zasypte jimi salát spolu se sezamovými semínky a smaženou cibulí. Můžete podávat s limetkou vedle, aby si každý mohl salát dochutit podle sebe.

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.