pátek 22. listopadu 2024

Polévky, které jsou chutné a dělají podzim barevnější

Drůbežářský závod Klatovy vám přináší tři své osvědčené recepty na výborný vývar s nudličkami a knedlíčky, francouzskou polévku z bílých fazolí, která příjemně zasytí a zdravější podání gulášové polévky s žampiony a bramborami.

Kuřecí knedlíčková polévka jako od babičky

Není nad “babičkovskou klasiku” poctivý vývar s nudličkami a knedlíčky, který je všelékem a jasnou podzimní volbou. Co budete potřebovat?

Ingredience:

Zelenina na polévku: mrkev, celer, petržel, pórek, cibule, česnek

Koření na vývar: bobkový list, pepř, nové koření

Koření na finální dochucení: sůl, pepř, čerstvé bylinky, sušený česnek

Maso na polévku: Kuřecí polévková směs od Drůbežářského závodu Klatovy

Játrové knedlíčky: 150 g kuřecích jater od Drůbežářského závodu Klatovy, 1 vejce, strouhanka, majoránka, česnek a cibule

Polévkové nudle (podle preference)

Jak na dobrý kuřecí vývar?

1/ Koření do vývaru a očištěnou zeleninu nakrájenou na větší kusy orestujte na sucho na pánvi nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem. Zelenina by měla chytit zlatavou až hnědou barvu. Potom přidejte maso a rychle ho orestujte ze všech stran. Vše zalijte vodou a začněte vařit.

2/ Nejdřív se snažíte dosáhnout bodu varu, když se vám to podaří, stáhněte plamen na co nejmenší sílu, tak, aby se vývar pomalu táhl. Seberte veškerou pěnu a nechte vývar 2-3 hodiny být.

3/ Po 1,5 – 2 hodinách vyndejte z vývaru rozvařenou zeleninu. Tu obvykle do vývaru nevracíme, protože by se mohl zakalit. Také musíte vyndat maso, obrat ho a nakrájet na menší kousky.

4/ Vývar přes síto sceďte a přelijte do hrnce, ve kterém budete chtít dokončit polévku.  Připravte čerstvou na jemno nakrájenou zeleninu, kterou do vývaru dáte minimálně 20 minut před koncem. Přidejte maso a můžete začít dochucovat. Nudle vařte v hrnci zvlášť a přidejte je do polévky úplně nakonec, aby se nezakalila.

TIP DZ Klatovy! Cibuli jen rozpulte a restujte se slupkou, díky ní, chytne vývar zlatou barvu.

TIP DZ Klatovy! Část osoleného a opepřeného čistého vývaru (bez masa a zeleniny!) můžete přelít do menších sklenic a uskladnit v mrazáku. Příště stačí vývar jen vyndat z mrazáku, naředit vodou a ještě v něm krátce nechat vařit zeleninu, aby získal na síle.

Jak na játrové knedlíčky?

1/ Očištěná a namletá játra spojte v misce s vejcem, kořením a drceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí. Přidejte dvě až tři lžíce strouhanky, promíchejte a  nechte odpočinout v ledničce.

2/ Potom vytvarujte kuličky, které hoďte do vroucí čisté vody a 8 až 10 minut knedlíčky vařte. Po vyjmutí z vody je můžete přidat do polévky.

Francouzská fazolová polévka

Pokud máte v mrazáku sklenici s vývarem, je načase ji využít! Co dál budete potřebovat?

Ingredience

bílé sterilované fazole nebo suché namočené přes noc,řapíkatý celer, pórek, červenou cibuli, mrkev, čerstvý špenát, rajčata, Kuřecí řízky prsní bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy, kuřecí vývar, čerstvé bylinky (petržel, šalvěj), sůl, pepř a sušený česnek

1/ Maso nakrájené na kousky spolu se zeleninou vyjma špenátu si připravte už do finální podoby, kterou chcete v polévce, tedy na drobnější kusy. Zalijte  vše vývarem, který můžete ještě naředit vodou a polévku nechte projít varem, vařte pod pokličkou asi tak 15 minut, aby zelenina změkla.

2/  Potom přidejte fazole a čerstvé bylinky, chvíli povařte a nakonec dochuťte kořením (sůl, pepř, sušený česnek, šalvěj, petrželka) a zamíchejte do polévky čerstvý špenát.

Gulášová á la kuře

Není nic snadnějšího a rychlejšího, než kuřecí polévka na způsob známe „gulášovky“. Oproti standardní gulášové polévce je zdravější a plná kvalitních surovin. Co budete potřebovat?

Ingredience:

Kuřecí řízky prsní bez kosti od Drůbežářského závodu Klatovy, brambory, žampióny, kuřecí vývar z Kuřecí polévkové směsi od Drůbežářského závodu Klatovy, máslo, cibule, celer, mrkev, česnek, majoránka, bobkový list, sůl, pepř, libeček, kmín, paprika

1/ V hrnci orestujte na másle žampiony dozlatova. Potom přidejte na kousky kuřecí prsa, brambory nakrájené na kostky, bobkový list, kmín, libeček a špetku pálivé nebo lahůdkové papriky, podle chuti, na kostičky nakrájenou zeleninu, prolisovaný česnek a zalijte vodou nebo vývarem.

2/ Vařte dokud nebudou brambory měkké. Nakonec dochuťte kořením.

zdroj foto /archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.