Čtvrtek 19. září 2024

Klub českých turistů označuje atraktivní trasy v rumunském Banátu

Každým rokem se v rumunském Banátu v Eibenthalu koná Festival Banát, který pomáhá tuto unikátní oblast proslavit. Letos se tato kulturní akce koná od 15. do 20. srpna. Jedním z partnerů je Klub českých turistů. Kromě pestrého kulturního programu si hosté mohou vyjít na výlety po označených trasách v Almašských horách.

Mezi českými cestovateli, turisty i trampy je tato oblast Banátu stále oblíbenější, a to hlavně tím, že zde byla před 200 lety založena česká komunita, která se stále rozrůstá, a dnes má šest rozrostlých vesnic včetně Svaté Heleny, Gerníku, Eibenthal a dalších. Klub českých turistů se rozhodl označit zde barevné trasy a to se vyplatilo, jelikož to láká spousty turistů, a to nejen z Čech.

Letos se nám zatím podařilo obnovit celou modrou trasu z Rovenska do Šumice (63 km) a větší část (15 km) zelené trasy do Bigru. Ta zbývající část (10 km) u Bigru by měla být hotová v srpnu,“ svěřil se předseda rady značení KČT Pavel Přílepek. Nově byla také vyznačena okružní cesta kolem Svaté Heleny a Coronini, která má něco přes 12 kilometrů. Obnovena byla i modrá stezka ze Svaté Heleny přes Kulhavou skálu.

„Minulý rok se doznačovala stezka u Eibenthalu ještě v průběhu festivalu a reakce diváků byla neuvěřitelně srdečná a tento pozitivní přístup návštěvníků pokračoval i v dalších dnech. Stánek KČT byl neustále v obležení,“ dodal Pavel Přílepek. Ve stánku bude letos možné získat upomínkové předměty klubu, které jsou významnou novinkou letošního ročníku. Jedná se o stylové a praktické dárky, jako je tričko KČT, plátěná taška, chladicí ručník, skleněný půllitr a další.

Velkým fenoménem jak na festivalu, tak mimo něj se staly výlety se značkaři, které startují vždy po ránu. Značkař vyrazí s vybavením s vybranou skupinou zájemců na jednu ze zdejších tras a ti si mohou vyzkoušet turistické značení v praxi a dozvědět se informace o tom, jak se značky tzv. malují. Na prázdniny mám domluvenu trojici značkařů. Měli by vyrazit  v srpnu. Značit budou v Gerníku a okolí, a to novou naučnou stezku a nový okruh blízko Gerniku. Přeznačena by také měla být trasa, značená v terénu žlutým bodem, na modrou pásovou značku s odbočkou na vyhlídku Cirsie. vysvětlil Pavel Přílepek.

Klub stejně jako v Čechách i zde obnovuje značení tras Objednali jsme 70 směrovek na páteřní červenou trasu ze Svaté Heleny přes Gerník, Rovensko, Bígr do Eibenthalu. Směrovky jsou už vyrobeny a chtěli bychom je instalovat v srpnu,“ dodal předseda rady značení.

První pěší turistické značení v Banátu bylo vyznačeno Klubem českých turistů poprvé v letech 2000-2001, ve spolupráci s cestovní kanceláří Kudrna a společností Člověk v tísni. Trasami o délce asi 100 km byly propojeny vesnice Svatá Helena, Gerník, Bígr, Rovensko a Eibenthal. Od té doby se KČT snaží trasy pravidelně obnovovat a síť tras postupně doplňovat a rozšiřovat. Před rokem byla společností Trasa s.r.o. vydána tradiční turistická mapa KČT Banátu, která zahrnuje všechny vyznačené trasy. Mapa je v měřítku 1:100 000. Obnova a značení nových turistických tras jsou hrazeny z dotace Ministerstva zahraničních věcí a rozpočtu KČT.

www.kct.cz

www.festivalbanat.cz

zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.