Čtvrtek 19. září 2024

Jaké dotace je nově možné získat na úspornější bydlení?

Veletrh FOR ARCH, který se koná 19. až 23. září, bude opět nejkomplexnější přehlídkou trendů ze všech stavebních oborů.

Díky bohaté účasti odborníků zájemcům bezplatně poradí, na co všechno lze získat dotace pro úspornější bydlení. V PVA EXPO PRAHA se návštěvníci například dozvědí, jaké novinky přichystala Nová zelená úsporám i kam se obrátit pro podporu z kotlíkových dotací.

Jedním z klíčových odvětví stavebního veletrhu FOR ARCH budou dotace na úsporné bydlení a vše, co k němu patří. „Dotace na úsporné bydlení rezonují naší společností rok od roku více. Na tento trend reaguje také veletrh FOR ARCH, který každoročně přináší společně s odborníky velké množství možností, jak získat bezplatně maximum informací. Letošní ročník se zaměří na všechny změny a přesné podmínky pro získání dotací v rámci další fáze programu Nová zelená úsporám, které vstoupí v platnost již v září 2023. Návštěvníci se budou moci poradit přímo s profesionály ze Státního fondu životního prostředí ČR a s dalšími odborníky, kteří se sejdou v září v PVA EXPO PRAHA,“ uvádí ředitelka veletrhu FOR ARCH Kateřina Maštalířová.

Jaké novinky se letos chystají?

Program Nová zelená úsporám přichází s výhodnější podporou, snazší administrativou i významným navýšením dotací pro optimální zateplení.„Od letošního září bude Nová zelená úsporám využívat financování z Modernizačního fondu, které je účelově vázáno na energetické úspory v domácnostech. Zdrojem pro Modernizační fond jsou peníze z výnosů z emisních povolenek. Nejde tedy ani o peníze daňových poplatníků, ani o peníze ze státního rozpočtu. Krácení dotací v rámci vládního úsporného balíčku se proto Nové zelené úsporám netýká a ani v budoucnu týkat nebude,“ zdůrazňuje ministr životního prostředí Petr Hladík. Objem finančních prostředků přesáhne 55 miliard korun a umožní rozšířit nabídku dotací pro různé skupiny příjemců. Dotace nově podpoří více domácností. „Vedle dotací pro rodinné domy, kde už dnes nízkopříjmovým domácnostem pomáháme, nově přidáme podporu i pro bytové domy, kde žijí senioři, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé se třetím stupněm invalidity. Podpoříme nízkopříjmové vlastníky bytových jednotek a družstevních podílů tak, aby kvůli obavám z navyšování pravidelných příspěvků do fondu oprav nebrzdili nákladné renovace domů. Žadatele z hospodářsky a sociálně ohrožených území zvýhodníme o 10 % vyšší dotací. Podporu jsme připravili i pro bytové domy ve vlastnictví obcí,“ dodává ministr.

Pestrá dotační nabídka

Co je možné modernizovat a budovat v rámci dotací? V případě rodinných domů jde například o zateplení a fotovoltaické systémy, dotace podpoří výměnu starých kotlů za kamna na biomasu a tepelná čerpadla, novostavby v nejvyšším energetickém standardu, pořízení zelené střechy, využití tepla z odpadní vody, ekomobilitu, stínicí techniku, využití dešťové a odpadní vody, řízené větrání s rekuperací či solární ohřev vody a poskytne i podporu projektu. Od září navíc přibude i možnost získat dotaci na výměnu starého plynového kotle za tepelné čerpadlo. Bytové domy ve vlastnictví společenství vlastníků bytových jednotek a bytových družstev budou moci od září zcela nově čerpat finanční prostředky zálohově a dotace zohlední nízkopříjmové vlastníky bytů.

Light varianta

Program Nová zelená úsporám Light, který pomůže se zateplením, výměnou oken a vchodových dveří i  instalací solárního systému na ohřev vody seniorům a domácnostem s nižšími příjmy. Podmínkou je, aby žadatel a všichni členové jeho domácnosti pobírali ke dni podání žádosti o dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně, případně v období mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení. Stejná skupina žadatelů může žádat o podporu na výměnu starých kotlů na pevná paliva v populárních kotlíkových dotacích, které krajské úřady začnou vypisovat koncem léta. Více na www.forarch.cz.

Zdroj foto – archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.