Ať pečete na Vánoce jen dva druhy cukroví, nebo třeba dvacet, linecké cukroví právě kvůli typickému očku rozhodně nepřehlédnete. Zkuste náš recept, a pak jen tiše sledujte, které cukroví zmizí jako první.
Linecké těsto je jednoduché. Jeho základ tvoří jen tří suroviny: hladká mouka s vysokým obsahem lepku (dvounulka), máslo a moučkový cukr. A na každých 300 g mouky jeden až tři žloutky a špetka soli. Je ale potřeba pracovat rychle – jak při hnětení těsta, tak při jeho válení a vykrajování. Nemá totiž rádo teplo lidských rukou. Čím déle jej budete zpracovávat, tím bude po upečení méně křehké.
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: 10 minut
Budete potřebovat (na 40 kusů):
- 300 g hladké mouky, nejlépe dvounulky
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 170 g másla
- 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
- Džem podle chuti
Jak postupovat?
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte žloutky, na kousky nakrájené změklé máslo a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte aspoň dvě hodiny odpočinout v chladu.
Pak těsto rychle vyválejte na velmi lehce pomoučeném válu a vykrajujte různé tvary. Do poloviny z nich vykrojte ještě střed.
Vyskládejte pomocí širokého nože na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, pak nezbývá než plech zhruba v polovině doby pečení otočit.
TIP: Jestli uvažujete o nové troubě, skvěle se osvědčí některá z úsporných vestavných trub či sporáků MORA s patentovaným klenutým vnitřkem pro dokonale rovnoměrné pečení.
Po upečení tvary slepujte k sobě džemem podle chuti. Hodí se spíš kyselejší zavařeniny jako je například rybízová. Polovinu z nich můžete slepit lískooříškovou pomazánkou.
zdroj foto: archiv spol.