sobota 19. dubna 2025

Recept na zaručeně křehké linecké cukroví

Linecké slepované cukroví patří mezi nejtypičtější vánoční druhy našich domácností. I když má tato klasika původem z rakouského města Linz bezpočet variací, základ tvoří dva malé vykrajované tvary, které jsou k sobě slepené zavařeninou. Ta prosvítá lineckým očkem – malým kroužkem nebo jiným tvarem vykrojeným uprostřed horního dílu sušenky.

Ať pečete na Vánoce jen dva druhy cukroví, nebo třeba dvacet, linecké cukroví právě kvůli typickému očku rozhodně nepřehlédnete. Zkuste náš recept, a pak jen tiše sledujte, které cukroví zmizí jako první.

Linecké těsto je jednoduché. Jeho základ tvoří jen tří suroviny: hladká mouka s vysokým obsahem lepku (dvounulka), máslo a moučkový cukr. A na každých 300 g mouky jeden až tři žloutky a špetka soli. Je ale potřeba pracovat rychle – jak při hnětení těsta, tak při jeho válení a vykrajování. Nemá totiž rádo teplo lidských rukou. Čím déle jej budete zpracovávat, tím bude po upečení méně křehké.

Doba přípravy: 1 hodina

Doba pečení: 10 minut

Budete potřebovat (na 40 kusů):

  • 300 g hladké mouky, nejlépe dvounulky
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 170 g másla
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • Džem podle chuti

Jak postupovat?

Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citronovou kůru a promíchejte. Pak přidejte žloutky, na kousky nakrájené změklé máslo a rychle vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte aspoň dvě hodiny odpočinout v chladu.

Pak těsto rychle vyválejte na velmi lehce pomoučeném válu a vykrajujte různé tvary. Do poloviny z nich vykrojte ještě střed.

Vyskládejte pomocí širokého nože na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je 10 minut v troubě předehřáté na 170 °C. Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, pak nezbývá než plech zhruba v polovině doby pečení otočit.

TIP: Jestli uvažujete o nové troubě, skvěle se osvědčí některá z úsporných vestavných trub či sporáků MORA s patentovaným klenutým vnitřkem pro dokonale rovnoměrné pečení.

Po upečení tvary slepujte k sobě džemem podle chuti. Hodí se spíš kyselejší zavařeniny jako je například rybízová. Polovinu z nich můžete slepit lískooříškovou pomazánkou.

zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.