pondělí 21. dubna 2025

Recept na kynuté mikuláše, čerty a andělíčky

Pojďte si s námi upéct kynuté mikuláše, čerty a anděly ze zdravé špaldové celozrnné mouky PROBIO.

Kynutí Mikulášové, čerti a andělé 

Na těsto:

150 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté PROBIO

450 g špaldové hladké mouky PROBIO

200 ml mléka

60 g cukru třtinového PROBIO

2 žloutky

100 g bílého jogurtu

20 g droždí

60 g másla

sůl

Na dokončení a dekoraci:

vejce + voda na potření

marcipán

černý sezam nebo mák

bílková poleva: 165 g cukr třtinový moučka, 1 bílek, špetka kyseliny citronové

Postup:

Ze 100 ml teplého mléka, droždí a lžíce cukru nechte vzejít kvásek. Smíchejte všechny suroviny mimo máslo, přidejte kvásek a zpracujte suroviny dohromady. Přidejte máslo pokojové teploty a vypracujte nelepivé těsto (v robotu bude tento proces trvat cca 10 minut). Těsto přikryjte a nechte vykynout na dvojnásobek své velikosti. Vykynuté těsto si rozdělte na jednotlivé tvary (kuličky a hady) a sestavte a stáčejte je do postaviček. Hady na čertíky postříkejte vodou a namočte v černém sezamu nebo máku. Před pečením postavičky potřete vejcem smíchaným s vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 180° C cca 20 minut do zhnědnutí. Po vychladnutí můžete ještě postavičky dozdobit marcipánem (hvězdy pro andílky, kříže pro Mikuláše a rohy pro čerty) nebo dekorovat bílkovou polevou.

www.probio.cz

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.