Čtvrtek 21. listopadu 2024

Sádlové knoflíky s pistáciemi od Josefa Maršálka

Advent by měl být čas klidu a pohody. V posledních letech se ale prosincové týdny změnily na vánoční šílenství. Sháníme vánoční výzdobu, dárky, uklízíme a dekorujeme, to všechno k tomuto období zkrátka patří. Na moment zpomalit a zrelaxovat nabízí trocha vánočního pečení.

Bez toho, aniž by vám domov provonělo čerstvě upečené cukroví, zkrátka není advent. Zpestřit si pečení můžete originálním receptem na sádlové knoflíky s pistáciemi od zkušeného mistra cukráře Josefa Maršálka. A pečení si můžete zpříjemnit také poslechem krásných vánočních koled, které vás krásně naladí.

Adventní čas

Jeho historie sahá až do 5. století do Itálie. Původně trval tento předvánoční čas šest i více nedělí. Advent, tak jak jej známe dnes, se ustálil až mezi 10. a 12. stoletím. Také jeho pojímání bylo různé, zatímco na Západě byl chápán jako příprava na narození Páně, v Gálii znamenal příchod Kristův. Tento čas byl posvátným časem klidu a rozjímání. Jeho symbolem je neodmyslitelně adventní věnec, který se poprvé objevil v 19. století v německém Hamburku. Váže se k němu legenda, kdy mladý student teologie Johann Hinrich Wichern, který byl zároveň vychovatelem v sirotčinci, vyrobil na základě neustále se opakujících dotazů dětí – kdy už budou Vánoce – prvního předchůdce adventního věnce – dřevěné kolo, kde bylo 19 malých červených svíček a 4 velké bílé svíce. Děti každý den zapalovaly červenou a v neděli bílou svíci a díky tomu věděli, za jak dlouho vytoužené Vánoce nastanou. Nápad se uchytil a rychle se začal šířit. Poprvé byl věnec pro veřejnost vystaven v kostele v Cáchách, ale měl už jen 4 svíce – v této podobě si zachoval svou dnešní podobu.

Není špalda jako špalda

Zkuste knoflíky s hladkou špaldovou moukou, která jim dodá jemnou oříškovou chuť a aroma. Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. Čemuž odpovídá i její

cena. V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté. Naším tipem jsou špaldové mouky tradiční značky Babiččina volba, která má ve svém portfoliu dvě – hladkou a celozrnnou. Obě procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství.

Pistácie, oříšky s výbornou chutí a blahodárnými vlastnostmi

Při slovu pistácie si většina lidí vybaví jejich typickou zelenou barvu a mírně nasládlou chuť. Pistácie jsou plody řečíku pistáciového a lidstvo je pěstuje už více než pět tisíc let. Ne však pouze pro jejich chuť. Pistáciové oříšky jsou méně kalorické než jiné ořechy, vynikají vysokým obsahem aminokyselin a pyšní se řadou vitamínů, minerálů a složek, které jsou příznivé pro lidské zdraví. Minerály, které pistácie obsahují jsou mimo jiné mangan a hořčík, jež jsou důležité pro správné fungování nervové soustavy.

Ingredience na 40 kusů sádlových knoflíků s pistáciemi:

Těsto:

  • 230 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g kvalitního sádla
  • 30 g pistáciové mouky 
  • 20 g pistáciové pasty 
  • 1 g mletého kardamomu
  • 1 g soli

Náplň:

  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g pistáciové pasty 

Na dokončení:

  • 50 g pistácií

Postup

Do mísy navážíme všechny ingredience včetně sádla a pistáciové pasty a rychle a krátce zamícháme do těsta. Ihned tvarujeme kuličky o velikosti 10 g a odkládáme je na plech s papírem na pečení dále od sebe. Pomocí obráceného konce vařečky nebo menší skleničky do nich uděláme důlek, poté vložíme do vyhřáté trouby na 160° program horkovzduch a pečeme asi 15 až 20 minut do velmi světle zlatavé barvy, do křehka. Po vyjmutí necháme vychladnout.

Ve vodní lázni opatrně rozpustíme bílou čokoládu a poté vymícháme dohladka společně s pistáciovou pastou. Malou kávovou lžičkou či zdobícím sáčkem bez trubičky nanášíme porci této pistáciové směsi na povrch vychladnutých knoflíků. Ještě před zatuhnutím je dozdobíme nahrubo sekanými pistáciemi.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.