Čtvrtek 21. listopadu 2024

Zelňačka tak trochu jinak

Vánoční zelňačka neboli kapustnica je tradiční součástí štědrovečerní tabule na Slovensku. I tady platí, stejně jako v Česku u rybí polévky, kolik slovenských rodin, tolik různých receptů. Liší se v drobnostech, ale základem je vždy kysané zelí.

To nejlepší, které můžete sehnat. Řada Slováků tuto nepřekonatelnou polévku připravuje i na bujaré silvestrovské oslavy. Prý se tak vyhnou novoročnímu bolehlavu. Ten se vás naštěstí při KetoMix dietě netýká, i tak si ale můžete pochutnat na této skvělé polévce.

Ingredience:

  • 50 gramů mrkve, nakrájené na kolečka,
  • 50 gramů cibule, nakrájené nadrobno,
  • 1 lžičku mleté papriky,
  • 1 bobkový list,
  • 3 kuličky nového koření,
  • 5 kuliček černého pepře,
  • 50 gramů šunky, nakrájené na kostičky,
  • 75 gramů kysaného zelí,
  • 1 odměrku KetoMix polévky se zeleninovou příchutí
  • vodu,
  • řepkový olej,
  • sůl.

Postup

Podle návodu na obalu si připravte KetoMix polévku se zeleninovou příchutí. Na 1 lžíci řepkového oleje osmahněte ve větším hrnci mrkev a cibuli. Jakmile je zelenina zlehka opečená, přidejte šunku. Pak zasypte mletou paprikou, velmi krátce orestujte a zalijte KetoMix polévkou se zeleninovou příchutí. Dle potřeby zřeďte vodou. Vložte bobkový list, nové koření a pepř. Přidejte kysané zelí. Pokud jsou nudličky zelí příliš dlouhé, můžete ho ještě několikrát překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. Zvolna vařte, dokud zelí nezměkne. Trvá to asi 20 minut. Vyjměte koření a podle chuti polévku dosolte.

Zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.