Špaldová mouka a Cottage sýr jsou oblíbené suroviny nejen u zastánců zdravé výživy. Nutriční benefity obou surovin a zajímavou chuť jejich kombinace můžete vylepšit čerstvě utrženými rajčátky či jinou zeleninou a potěšit tak touto originální svačinou celou rodinu.
Cottage
Jeho kořeny sahají až do starověké Mezopotámie. Jak ale napovídá název, sýr Cottage se vyráběl od 17. století ve venkovských domech a na farmách.Cottage je nejen nízkotučnou pochoutkou, ale také skvělým zdrojem bílkovin, vápníku, minerálů, vitamínů (A, B12) a dalších pro tělo prospěšných látek. Díky výživovým benefitům tak podporuje zdraví zubů, kostí a podporuje také prevenci osteoporózy nebo vysokého krevního tlaku. Příznivci tvrzení, že střeva jsou náš druhý mozek, také ocení jeho vysoký obsah probiotických kultur, které se podílejí na dobrém trávení a zdravém střevním mikrobiomu. Kombinací sýru Cottage a špaldové mouky můžeme vykouzlit nejen nutričně bohatou svačinu, ale také originální verzi našeho oblíbeného pečiva.
Opravdová špalda
Udělejte Cottage bulky netradičně a využijte při jejich tvorbě originální oříškový nádech, který těstu dodá špaldová mouka.
Špalda je prastarý druh pšenice, která není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a vypěstuje se jí méně než pšenice seté, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky. V českých obchodech je však možné najít i balení, v nichž je místo mouky špaldové běžná pšeničná, nebo je doplněna o pravou špaldovou mouku jen zčásti. Proto je potřeba dát si při výběru pozor. Do doby, než budou i pro špaldovou mouku platit podobná pravidla jako například pro šunku a jiné masové výrobky, můžete se orientovat alespoň zčásti podle obalu. Pokud na něm výrobce uvádí informaci o přítomnosti genomu pšenice seté, je pravděpodobné, že balení nebude obsahovat pouze kvalitní nešlechtěnou špaldu.Dalším vodítkem je cena výrobku. Špalda je totiž cenná surovina právě z důvodu své nešlechtěnosti, protože jen tak si zachová své původní vlastnosti. Šlechtěním tyto vlastnosti ztrácí a přibližuje se běžné pšenici seté.
Naším tipem jsou špaldové mouky tradiční značky Babiččina volba, která má ve svém portfoliu dvě – hladkou a celozrnnou. Obě procházejí přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři a při jejich posledním testování bylo naměřeno množství pšenice špaldy na úrovni více než 95 %, což je aktuálně maximální možné detekovatelné množství.
Ingredience
- 150 g mixu hladké a celozrnné špaldové mouky Babiččina volba
- 150 g sýru Cottage
- 1 vejce
- 2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
Postup
V míse smíchejte všechny ingredience na bulky. Poté přikryjte utěrkou a nechte těsto 10 minut odpočívat. Začněte si zatím předehřívat troubu na 170 °C.
Z odleželého těsta ručně vytvarujte čtyři stejně velké bulky a položte je na plech. Pečte asi 30 minut, než bulky na povrchu zezlátnou a trochu naběhnou. Nechte před konzumací úplně vychladnout.
Zdroj foto: archiv spol.