Alkohol můžeme rozdělovat na „tvrdý“ a „měkký“
Nepravda. Kořalky a destiláty skutečně obsahují více alkoholu než pivo nebo víno. Navzdory všeobecnému přesvědčení však nic jako „tvrdý“ nebo „měkký“ alkohol neexistuje. Pivo, víno, destiláty i míchané nápoje obsahují jednu a tu samou látku, kterou je etanol. Ten má stejné účinky bez ohledu na to, v jakém nápoji ho konzumujeme.
Všechny země používají stejnou standardní míru. Porce vína, piva nebo kořalky je tak všude totožná
Nepravda. Nic jako mezinárodní standard objemu alkoholických nápojů neexistuje. Například ve Velké Británii je jedna porce definována jako osm gramů etanolu, v jiných zemích se však toto číslo liší a dosahuje i 14 gramů etanolu na porci. V rámci každé země ovšem bývá množství, v jakém jsou jednotlivé nápoje podávány, jednotné. Například v Česku má jedna porce piva standartně 0,5 l.
Účinky alkoholu se odvíjejí od toho, jaký nápoj pijeme
Nepravda. Pivo, víno i destiláty obsahují stejný typ alkoholu, který na nás bude mít vždy totožný vliv bez ohledu na to, jaký alkoholický nápoj pijeme. Záleží pouze na tom, kolik alkoholu vypijeme a jak rychle. Obyčejně platí, že čím je obsah alkoholu v nápoji vyšší, tím menší je jeho porce.
Počítání jednotek alkoholu nám pomůže nepít přes míru a předejít škodlivému pití
Pravda. Jednotkou alkoholu se rozumí 10 g etanolu, tedy množství obsažené třeba v malém desetistupňovém pivě. Denní příjem alkoholu by neměl přesáhnout 1 jednotku pro ženy a 2 jednotky pro muže. Pomocí jednotek si tedy můžeme vždy snadno zkontrolovat, zda je naše pití v normě.
zdroj foto. archiv spol.