pondělí 21. dubna 2025

Vyzkoušejte mechový dort ze špaldové mouky

Jak nejlépe oslavit květnový lásky čas? No přece pečením. Už naše babičky věděly, že láska prochází žaludkem, proto s námi vyzkoušejte recept na mechový dort, který ocení nejen vaši nejbližší. Dezert připomínající nadýchaný polštářek mechu, který jsme jako děti sbírávali v lese, můžete zkusit připravit v zelenější (výživnější) verzi, a to ze špaldové mouky. S hladkou špaldovou moukou Babiččina volba vytvoříte vynikající mechový dort, po kterém se bude moct utlouct celá vaše rodina.

A víte, že není špalda jako špalda? Špaldové mouky Babiččina volba jsou speciálně vyrobeny z těch nejkvalitnějších zrn a díky výsledkům testování víme, co mouky skutečně obsahují. Naměřený obsah pšenice špaldy ve speciální špaldové hladké i celozrnné mouce byl vyčíslen na více než 95 %, takže se jedná o opravdové špaldové mouky, ze které můžete s klidným srdcem upéct tento jarní dezert.

Až vytáhnete z trouby čerstvě upečený dort a jeho vůně prostoupí celou kuchyní, můžete jej po dokončení ozdobit malinami či jiným čerstvým ovocem. Ať už si mechový dezert o svátku lásky vychutnáte s šálkem čaje či dobrou kávou v rodinném kruhu nebo s přáteli, můžete mít jistotu, že jste s láskou zvolili výživnější alternativu v podobě kvalitní mouky.

Doporučená maloobchodní cena za 1 kg balení mouky Babiččina volba je 49,90 Kč.

Recept:

Ingredience

  • 300 g hladké dortové / špaldové mouky
  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru krupice
  • 175 ml řepkového oleje vhodného k pečení
  • 1 kypřicí prášek
  • kůra z ½ bio citronu a 1 polévková lžíce citronové šťávy

Na krém:

  • 400 g smetany ke šlehání (31%)
  • 500 g mascarpone
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 g mleté vanilky

Postup

Vajíčka vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou těsta.

Začněte špenátovým korpusem: nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do světlé nadýchané pěny, která je zárukou nadýchaného jemného korpusu. Mezitím v mixéru rozmixujte špenát a olej do hladké pasty. Nalijte špenátovou pastu do těsta a zapracujte. Nakonec zapracujte i špaldovou mouku a prášek do pečiva.

Dortovou formu o průměru 19 cm lehce vymažte máslem a důkladně vyložte pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 170 °C. Pečte asi 45 minut a po upečení nechte zcela vychladnout.

Připravte si krém. Vyšlehejte smetanu s cukrem, poté přidejte vanilku a po lžících zapracujte mascarpone. Krém bude hladký a jemný. Korpus rozřízněte na třetiny, postupně skládejte a promazávejte vrstvou krému. Vrchní patro nadrobte na zbývající krém a utvořte mechový kopeček. Zdobte malinami nebo jiným drobným ovocem.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.