pondělí 21. dubna 2025

Sváteční pivní rohlíky

Pivní rohlíky patří právem na pomyslný rohlíkový trůn. Tajemství této sváteční delikatesy, kterou můžete klidně pohostit i návštěvu, je v pivu. To však v rohlících vůbec neucítíte. Neprojeví se ani na chuti, ani na vůni nebo třeba zbytkovém obsahu alkoholu. Pivo si ale skvěle rozumí s kvasnicemi, a tak těsto snadno a dobře vykyne. A zaslouží se o to, že budou mít upečené rohlíky nádherně zlatohnědou a mírně křupavou zkaramelizovanou kůrku na způsob preclíku. Vnitřek přitom bude nadýchaný a měkoučký.

Ideální základ třeba pro domácí paštiku. Nebo jen tak, s čerstvým máslem a vlastnoruční marmeládou. Z našeho receptu blogerky Eriky jich vykouzlíte hned šestnáct. A to nejlepší je, že je recept opravdu snadný. Zvládne ho i ten, kdo si zatím na domácí rohlíky netroufl. Nebudete ani potřebovat váhu – vystačíte si s hrníčkem na odměřování.

Doba přípravy: 30 minut

Doba kynutí: 45 minut

Doba pečení: 15 minut

Na čtyři porce budete potřebovat:

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1,25 hrnku světlého piva
  • ½ lžíce soli
  • 1 kostku droždí
  • 1 žloutek
  • 50 ml oleje
  • 1 vejce na potření
  • kmín na posypání

A jak postupovat?

Pivo zahřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a nechte chvilku stát. Mezitím do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a žloutek. Nakonec přilejte kvásek z piva. Vše důkladně propracujte. Bochník těsta nechte v míse, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte ho na teplém místě kynout asi tři čtvrtě hodiny.

Hotové těsto rozdělte na 2 části. Z každé vyválejte placku o výšce půl centimetru. Pak nakrájejte na osminky. Každý kousek zatočte od větší části a vytvarujte rohlík. Hotové rohlíky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypte kmínem, případně hrubozrnnou solí či sezamovým semínkem. Rohlíky pečte 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Troubu během pečení neotvírejte. Prudký pokles teploty by totiž nenávratně pokazil výsledek  – těsto by pokleslo a rohlíky by pak nebyly nadýchané. Nejlepší je kontrolovat průběh pečení jen pohledem přes dvířka s velkým průzorem a dobrým vnitřním osvětlením. Právě na to myslí nová generace chytrých XXL trub MORA s velkorysým vnitřním objemem 77 l, automatickými programy včetně parních a řadou dalších vymožeností.

Novinka na trhu

Nová extra velká trouba MORA VTS 556 BXB nabízí díky inovativnímu konstrukčnímu řešení vnitřní objem 77 l, který patří k opravdové špičce na trhu. Přesto se vejde do klasické kuchyňské skříňky se šířkou 60 cm, takže můžete snadno svoji stávající dosluhující troubu nahradit. Novinka v kombinaci černého skla a nerezu vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k dalším moderním tepelným úpravám pokrmů. Disponuje funkcí páry, dále je vybavená 12 automatickými pečicími programy na nejoblíbenější pokrmy včetně například výborné pizzy (program Pizza 300 °C), drůbeže nebo zvolna připravené pečínky. Pro milovníky hranolků, kuřecích nugetků a dalších smažených dobrot má trouba i funkci pro horkovzdušné fritování bez tuku jako horkovzdušná fritéza, kterou tak bez potíží nahradí. Trouba má patentovaný klenutý vnitřní prostor inspirovaný tradičními pecemi na dřevo a spolu s chytře rozmístěnými topnými tělesy zaručuje dokonale propečené jídlo ze všech stran. Neobvyklé je i rozpětí teploty 50-300 °C s přesností nastavení na jeden stupeň. Komfortní obsluhu zajišťují dva knoflíky, dva teleskopické výsuvy pro  snadnější manipulaci s nádobím a tiché zavírání a otevírání dvířek. Perfektní vyčištění párou zajistí funkce ECO Clean i bez nutnosti použít čisticí prostředek. Trouba spadá do úsporné třídy A. Stojí 8 990 Kč.

Erika a blog Kapka medu

Erika je nejen skvělá kuchařka, ale především zkušená autorka. A tyto dvě vášně spojila v blogu s poetickým názvem Kapka medu. „Hrozně mě baví objevovat. Starý porcelán, nádobí s patinou, příbory…to jsou věci, kterým neodolám i když moc dobře vím, že to za chvíli nebudu mít kam dávat. Kuchařky hledám v antikvariátech a inspiraci na nové recepty čerpám ze zahraničních časopisů,“ říká Erika.

zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.