Citrónový koláč s jahodami

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.
Ingredience
Těsto na koláč
230 g hladké mouky
75 g cukru moučky
1 Vanilkový cukr Vitana
150 g másla
1 vejce
½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana
Citrónová náplň
100 g másla
125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)
2 vejce
250 g mascarpone
1 lžička Citronové kůry Vitana
1 ks Citrónového cukru Vitana
150 g cukru moučky
1 lžíce bramborového škrobu
Šlehačková náplň
250 ml smetany 33%
1 Ztužovač šlehačky Vitana
30 g cukru
moučky
Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.
Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.
Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.
Dort Pavlova

Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.
Ingredience (12 porcí)
6 bílků
150 g cukru krupice
3 lžičky bramborového škrobu
½ lžičky citrónové šťávy
1 Vanilkový cukr Vitana
250 ml smetany 33%
1 Vanilkový cukr Vitana
1 Ztužovač šlehačky Vitana
V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C. V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.
Tip: Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.
Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.
Zdroj foto: archiv spol. a redakce