sobota 19. dubna 2025

Pochutnejte si na delikátních dezertech z čerstvých jahod

Právě nyní totiž dozrává to nejšťavnatější ovoce – ideální pro přípravu delikátních svěžích dezertů. Vyzkoušejte kromě klasického citrónového koláče s jahodami i nadýchaný dort Pavlova.

Citrónový koláč s jahodami                                           

Křehké máslové těsto, citronová náplň a šťavnaté jahody. Zkrátka recept, se kterým nešlápnete vedle.

Ingredience

Těsto na koláč
230 g hladké mouky

75 g cukru moučky

1 Vanilkový cukr Vitana

150 g másla

1 vejce

½ balení Kypřicího prášku s vinným kamenem Vitana

Citrónová náplň

100 g másla

125 ml citronové šťávy (šťáva ze 2 citrónů)

2 vejce

250 g mascarpone

1 lžička Citronové kůry Vitana

1 ks Citrónového cukru Vitana

150 g cukru moučky

1 lžíce bramborového škrobu

Šlehačková náplň

250 ml smetany 33%

1 Ztužovač šlehačky Vitana

30 g cukru moučky

Do mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem. Do jiné mísy prosejte cukr moučku, přidejte vanilkový cukr, povolené máslo a vejce. Do utřeného másla s cukrem krátce zapracujte mouku s kypřicím práškem. Pevné těsto zabalte do fólie a nechte odležet nejméně hodinu v lednici. Odleželé těsto rozválejte a vložte do nízké formy o průměru 32 cm.

Na krém vyšlehejte máslo s cukrem a citrónovou kůrou. Do vyšlehaného másla postupně zašlehejte vejce. Nakonec ručně přimíchejte mascarpone, bramborový škrob a citrónovou šťávu. Náplň nalijte na těsto a pečte při 160 °C 45 minut.

Nakonec smíchejte smetanu se ztužovačem šlehačky a vyšlehejte do tuhého krému. Před došleháním doslaďte podle chuti moučkovým cukrem. Šlehačkovou náplň navrstvěte na koláč, dozdobte jahodami a kůrou z citrónů.

Dort Pavlova

Populární recept ze šlehaných bílků, zdobený šlehačkou a ovocem. Vyzkoušejte dort, jehož vzhled je inspirovaný načechranou baletní sukní slavné ruské baleríny.

Ingredience (12 porcí)

6 bílků

150 g cukru krupice

3 lžičky bramborového škrobu

½ lžičky citrónové šťávy

1 Vanilkový cukr Vitana

250 ml smetany 33%

1 Vanilkový cukr Vitana

1 Ztužovač šlehačky Vitana

V míse vyšlehejte bílky s cukrem krupicí, citrónovou šťávou a vanilkovým cukrem do pevného sněhu. Sníh naneste na plech s pečícím papírem. Uprostřed vytvořte asi 1 cm hluboký důlek a pečte při 120 °C asi 2 hodiny. Pokud bude hmota žloutnou, snižte teplotu na 110 °C.  V zavřené troubě nechte dort úplně vychladnout.

Tip: Aby se bílky lépe šlehaly, vymažte mísu octem.

Nakonec vyšlehejte smetanu s cukrem a ztužovačem šlehačky do pevného krému. Krém naneste do prohlubně na upečeném dortu a ozdobte ovocem.

Zdroj foto: archiv spol. a redakce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.