pondělí 21. dubna 2025

Jarní mrkev a poctivá majonéza, dokonale padnoucí kombinace pro velikonoční dezert

Velikonoce letos jsou za krátko, a tak už můžete přemýšlet, jaké tradiční pokrmy nachystat na stůl. Co takhle rodinu překvapit tím, že jim nabídnete výborný čokoládový dortík, a poté prozradíte, že je v něm majonéza? Péct s majonézou je totiž skvělý trik pro vláčnější pečivo.

Přestože jsme zvyklí tuto surovinu přidávat hlavně ke slaným pokrmům, ingredience, které majonéza obsahuje, běžně při pečení používáme. Jedná se o vajíčka, či olej. Díky tomu si dobře rozumí s čokoládou, proto přikládáme recept na zmiňovaný čokoládový dortík. Zelenina v dezertu zní taky zvláštně, ale mrkev už spoustu z nás přesvědčila, že i v dortech je její místo. Nejen, že dodá těstu hezkou barvu a chuť, ale zvlhčuje jinak suchá těsta. Vyzkoušejte proto i výborné mrkvové cupcaky s krémem. Pokud vaše děti zeleninu odmítají, ve formě dortíku ji určitě neodřeknou, obzvlášť pokud jim povíte, že by takový mrkvový dortík snědl i velikonoční zajíček.

Hrnkový čokoládový dortík s majonézou

Suroviny na těsto:

2 hrnky hladké mouky 

1 hrnek cukru krupice 

¼ hrnku holandského kakaa 

2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana 

1 sklenice (225 ml) Majonézy Vitana 

1 ks Vanilkový cukr Vitana 

1 hrnek vody

Suroviny na krém:

1 hrnek másla v pokojové teplotě 

½ hrnku holandského kakaa 

1 ks Vanilkový cukr Vitana 

2 hrnky cukru moučka 

½ hrnku mléka, popřípadě více dle potřeby

Postup: Předehřejeme si troubu na 180 °C. Obdélníkovou formu o velikosti zhruba 30 ´ 25 cm vymažeme a vysypeme moukou. Ve velké misce smícháme prosátou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Ve střední misce šlehací metlou spojíme majonézu, vanilkový cukr a vodu v jemnou tekutinu. Tekutou směs pomalu přidáváme do suché směsi a mícháme, dokud nevznikne hladké středně tekuté těsto. Těsto vlijeme do formy a dáme péct. Pečeme zhruba 30 minut. Pomocí špejle se ujistíme, že je těsto dostatečně propečené. Pokud je suchá, můžeme vytáhnout z trouby. Korpus musíme nechat vychladnout. Krém připravíme tak, že máslo, cukr a kakao vyšleháme do pevného krému a postupně přidáváme mléko. Krém natřeme na vychladlý korpus a nakrájíme na řezy.

Mrkvové cupcaky

Suroviny:

180 g hladké mouky 

2 lžičky Skořice mleté Vitana 

2 lžičky Kypřicího prášku do pečiva Vitana 

2 lžíce medu 

70 ml kokosového oleje 

1 ks Vanilkový cukr Vitana 

100 ml mléka 

2ks vejce 

120 g nastrouhané mrkve najemno

Na krém:

120 g neochucené lučiny 

250 g polotučného tvarohu 

3 lžíce moučkového cukru 

1 Vanilkový moučkový cukr Vitana

Postup: Troubu předehřejeme na 170 °C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici a prášek do pečiva a důkladně promícháme. V menší misce vyšleháme med, olej, vanilkový cukr, mléko a vejce. Obsah menší misky přilijeme do mísy s moukou. Směs spojíme dohromady a přidáme nastrouhanou mrkev. Mícháme, dokud se vše důkladně nepropojí. Těsto rozdělíme do dvanácti formiček na muffiny a dáme péct. Pečeme 20–25 minut. Zda je těsto dostatečně propečené otestujeme špejlí. Suroviny na krém dáme do misky a vyšleháme do hladka. Krém naneseme na muffiny zdobícím sáčkem s řezanou trubičkou. K dekoraci použijeme marcipán nebo hotové zdobení.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.