neděle 16. listopadu 2025

Valentýnský brunch? Proč ne

Svatý Valentýn připadá tento rok na pondělí. Abyste ho oslavili v klidu a beze spěchu, nabízí se jako ideální varianta nedělní dopoledne s dlouhou pozdní snídaní. Pro takový valentýnský brunch nemusíte chodit nijak daleko.

Trik spočívá v tom, že svým nejbližším připravíte příjemný moment dne, navodíte atmosféru jednoduchými drobnostmi a ke klasické snídani prostě přichystáte něco dobrého a originálního navíc. Mohou to být třeba rychlé sladké noky s malinovou omáčkou, na které vám přinášíme recept níže.

Pět jednoduchých tipů, jak na takový valentýnský brunch:

  1. Tousty na snídani vykrojte do tvaru srdce vykrajovátkem na perníky. Ve stejném tvaru připravte na pánvi i volská oka, okořeňte je troškou papriky a chilli. Oboje na talíři spárujte.
  2. Nezapomeňte si připít valentýnským koktejlem nebo smoothie. S alkoholem i bez něj, s ovocem nebo kořením, přípitek vždy udělá hostinu slavnostnější.
  3. Zaměřte se na dekoraci. Pár okvětních lístků růží, elegantní nádobí … Nemusíte to přehánět, jinak vznikne klišé, ale minimum je pro atmosféru důležité. Valentýnský stůl lze jednoduše ozdobit pěkným ubrusem a příbory svázanými stuhami.
  4. A pokud je pro vás valentýnský brunch synonymem pro snídani do postele, pak vytáhněte nejlepší tácy a ubrousky. Na jednu stranu naaranžujte slané talíře a na druhou sladké talíře. Abyste předešli nehodám, mějte k dispozici také odkládací stolek na nápoje.
  5. Pro doplnění si připravte pohodový playlist s oblíbenou hudbou.

Tvarohové noky s džemovou omáčkou a strouhaným perníkem

Suroviny na noky
200 g měkkého tvarohu
2 vejce
100 g polohrubé mouky 
1 Citronový cukr Vitana
špetka soli

lístky máty na zdobení
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana


Suroviny na omáčku
1 sklenice Extra džemu Hamé malina
100 ml horké vody

Na perník použijte směs na pečení Perník Vitana.

Postup:
V míse smíchejte tvaroh, vejce, mouku, citronový cukr a sůl. Ze vzniklého těsta vytvarujte 3 cm široký váleček, který rozdělte na stejné menší dílky, noky. Přiveďte vodu k varu a noky do ní pomocí lžíce vkládejte. Hotové noky poznáte tak, že vyplavou na hladinu. Noky slijte. Džem promíchejte s horkou vodou. Noky zalijte omáčkou a ozdobte nasekanými bylinkami, případně ještě posypte vanilkovým cukrem. Dle návodu na zadní straně perníku připravte perníčky, které nastrouháte a posypete jimi noky.

zdroj foto. archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *