sobota 19. dubna 2025

Křehké jablečné rohlíčky

Nevíte, čím překvapit o adventní neděli svoji mlsnou rodinu? Vyzkoušejte křehké rohlíčky z lístkového těsta jako skvělou alternativu klasického štrůdlu. Zimní jablíčka jsou už akorát a je jich všude plno. A tento snadný recept vám nezabere i s pečením víc, než hodinu. Takže: vzhůru do toho a půl plechu jablečných rohlíčků je hotovo!

Co budete potřebovat:

  • 3 jablka
  • 6 lžiček rozpuštěného másla
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 0,5 lžíce mleté skořice
  • 500 g hotového listového těsta
  • 0,5 hrnku vlašských ořechů nebo mandlí
  • 1 vejce

Postup

Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Jablka rozkrájejte a zbavte jádřinců. Promíchejte s rozpuštěným máslem a dejte stranou. V misce pak promíchejte cukr, koření nebo skořici, a zhruba lžíci oddělte a dejte stranou. 

Listové těsto rozložte na pracovní plochu a překrojte tak, aby vám vznikly dva dlouhé obdélníky. Každý pak rozkrájejte na 8 trojúhelníků, posypte je směsí hnědého cukru, koření a nasekanými ořechy. Na kraj trojúhelníku položte vždy osminku jablka a těsto stočte tak, abyste končili špičkou (jako byste balili croissant). Vůbec nevadí, když bude kousek jablíčka vykukovat.

Hotové kousky vyskládejte na plech, potřete je prošlehaným vejcem, posypte odloženým ochuceným cukrem a ořechy. Pečte 15–20 minut dozlatova.

Pokud vaše trouba nepeče rovnoměrně, bude třeba plech v průběhu pečení otočit. Můžete se tomu ale snadno vyhnout s troubou Gorenje s unikátním klenutým vnitřním prostorem HomeMade po vzoru tradičních pecí – vzduch bude dokonale cirkulovat okolo připravovaných rohlíčků a výsledek pečení bude perfektní.

Zdroj foto: archiv spol. Gorenje

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.