pondělí 21. dubna 2025

Nechte se inspirovat zdravými recepty od Ecce Vita

Na blogu Ecce Vita nově najdete zdravé recepty na sváteční menu. Navržené s láskou a plné kvalitních surovin, díky kterým si sváteční mlsání užijete bez výčitek.

Svařené víno

Ingredience:

  • kvalitní červené víno 700 ml (například Bio Víno červené Parco Reale)
  • bio pomeranč
  • 100–150g (dle vlastních preferencí) třtinového cukru
  • 1 – 4 ks badyánu
  • 5 – 15 ks hřebíčku
  • 1 – 4 ks celé skořice

Postup:

Příprava je velmi snadná. Hřebíček zapíchejte do omytého pomeranče. Víno společně s cukrem a ostatními ingrediencemi zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu. Vyvarujte se vaření vína, zároveň by také vyprchávat alkohol. Před podáváním nezapomeňte odstranit koření.

Houbový Kuba

Ingredience:

  • 300 g kroup
  • 100g sušených hub
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce másla
  • 1 – 2 drceného kmínu
  • 1 – 2 lžičky sušené majoránky
  • 3 – 4 větvičky tymiánu
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • 1 lžička trikatu
  • himalájská sůl
  • máslo na vymazání formy

Postup:
Na tento recept večer předem namočte zvlášť kroupy a houby do vody. Kroupy poté slijte, propláchněte, zalijte novou vodou, osolte a uvařte doměkka. Bude to trvat cca 30 minut. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a opečte cibuli dozlatova. Houby slijte a část vody z namáčení si nechte na podlití krup. Houby přijdete na zesklovatěnou cibulku a pár minut opékejte společně s kořením. Troubu předehřejte na 180 °C, zapékací formu vymažte máslem. Uvařené kroupy sceďte a vsypte ke směsi hub. Restujte za občasného promíchání cca 10 minut. Dochuťte ještě solí, pepřem a kořením. Česnek oloupejte, prolisujte ke kroupám, promíchejte a opékejte. Kdyby se směs připalovala, můžete ji podlít trochou vody z namáčení krup nebo zeleninovým vývarem pro intenzivnější chuť. Ke zjemnění doporučujeme přidat máslo. Směs přesuňte do pekáče vymazaného máslem, uhlaďte povrch a zapečte v předehřáté troubě 15 minut dozlatova. Houbového kubu podáváme lehce posypaného najemno nakrájeným pórkem se snítkou tymiánu.

Kokosové sušenky s Nutrijamem

Ingredicence (na cca 20-24 ksousků)

  • Nutrijam
  • 1 a 1/2 hrnku bio strouhaného kokosu
  • kokosové máslo
  • 1 hrnek mletých mandlí 
  • 1/4 hrnku javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu 
  • špetka himalájské soli

Postup

Troubu předehřejte na 130°C a v míse smíchejte kokos s mandlemi, sladidlem, 1/4 hrnku změklého kokosového másla, vanilku a sůl a dobře společně promíchejte. Měla by vzniknout měkká a lepivá směs. Lžičkou dávejte menší porce na papírem vyložený plech, poté lehce splácněte a prsty vytvarujte uprostřed důlek. Ten naplňte Nutrijamem nebo oblíbenou marmeládou. Sušenky pečte cca 35–40 minut, na posledních 5 minut zvyšte stupně na 145°C. Kokosové sušenky kontrolujte, aby se nespálily. Po vyndání z trouby je nechte ještě alespoň 10 minut dojít na plechu. Sušenky mohou být po vyndání z trouby měkké, chladnutím se ale zpevní. Skladujte v uzavřené nádobě. 

Zdroj foto: archiv spol.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.